Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: A visegrádi együttműködésből mind a négy tagország sokat profitál

888.hu

2022.12.06. 20:26

A tárcavezető a V4-ek külügyminiszteri találkozóját követő sajtóértekezleten kiemelte, hogy a visegrádi együttműködés a „magyar külpolitika szívének egyik közepe”, amely mindegyik fél számára előnyös.

 

Szijjártó Péter kiemelte, hogy gazdasági és biztonsági szempontból is fontos eredményei vannak ezen partnerségnek. Példaként hozta fel, hogy 35 milliárd euróval tavaly megdőlt a Magyarország és a három másik tagállam közötti kereskedelmi forgalom rekordja, s ez idén további 30 százalékkal bővült.

 

Ez világosan mutatja, hogy a visegrádi országok közötti gazdasági együttműködés növeli Közép-Európa gazdasági erejét.”

– fogalmazott.

A tárcavezető ugyanakkor a V4-es együttműködés eddigi legnagyobb eredményének azt nevezte, hogy „nagy vitában, komoly ellenszéllel szemben” sikerült meggátolni a kötelező európai uniós letelepítési kvóták bevezetését.

Aláhúzta, hogy a bevándorlás jelentette kihívás a mai napig fennáll, azonban Magyarország védi az EU külső határait, csak idén körülbelül 255 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályozott meg. Ennek kapcsán köszönetét fejezte ki a visegrádi országoknak, amiért segítségképpen rendszeresen küldenek rendőröket, határőröket.

 

Mindannyiunk érdeke, hogy az illegális migrációt feltartóztassuk fizikai és politikai formában egyaránt. És örülök annak, hogy ezen a hazám, hazáink szempontjából kulcsfontosságú területen a visegrádi csoport kiválóan működik.”

– közölte.

A miniszter újságírói kérdésre reagálva értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy szlovák kollégája élesen bírálta korábbi találkozóját a szlovák ellenzéki Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) pártot vezető Robert Fico volt kormányfővel.

Mint mondta, több mint nyolc éve külügyminiszter, és sok mindent látott már, de olyat még nemigen, hogy azért kritizáljanak valakit, mert nem kizárólag a kormányzó párt, hanem az ellenzék képviselőivel is találkozik.

 

Arra szeretném kérni, hogy tanulmányozza, legyen kedves, hogy Európában eddig hány külügyminiszter találkozott ellenzéki képviselőkkel a hivatalos látogatása során, és akkor majd meg tetszik lepődni.”

– közölte.

Az Ukrajnának nyújtandó közös EU-s támogatást illetően pedig kiemelte, hogy a kormány nem vétózott meg semmilyen anyagi segítségnyújtást, sőt azt határozottan támogatja, csak kétoldalú alapon, és nem közös hitelfelvétellel.

Szavai szerint elvi álláspontról van szó, mivel Magyarország szerint az Európai Unió jövője nem a közös adósság irányában van.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére