Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Magyarország Közép-Európával együtt a növekedés motorjává vált a kontinensen

Pörge Béla

2019.09.02. 16:38

Magyarország Közép-Európával együtt a növekedés motorjává vált a kontinensen, amiben nagyon nagy szerepet játszottak a vidéki városok – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pécsen.

Szijjártó Péter a világ egyik legnagyobb dohányipari vállalata, a londoni székhelyű British American Tobacco (BAT) mintegy 7,5 milliárd forintos fejlesztésével megvalósított új üzemének átadásán azt mondta: a példátlan növekedést a helyi adottságok mellett segítette az európai szinten legalacsonyabb mértékűnek számító magyarországi társasági adó és személyi jövedelemadó – írja az MTI.

Páva Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP), Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Bernd Meyer, a British American Tobacco (BAT) Európai és Észak-Afrikai Régiójának gyártásért felelős igazgatója és Sacha Ruffier, a BAT Észak-Közép-Európai Alrégiójának igazgatója (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. új üzemének avatásán 2019. szeptember 2-án | Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hozzátette:

mára Magyarország Európa-bajnok növekedési ütemmel rendelkezik, az idén az első fél évben 5,1 százalékkal nőtt a magyar GDP.

A miniszter kiemelte, hogy a magyar gazdaság teljesítményének növekedésében a vidéki nagyvárosok soha nem játszottak olyan fontos szerepet, mint most. Szerinte a megye- vagy régióközpontnak számító városok tőkevonzó képességének emelkedése egyrészt az új ipari parkok létrejöttének, másrészt a helyi közép- és felsőfokú képzéseknek köszönhető.

Szijjártó Péter elmondta: Pécs újraiparosítása az elmúlt másfél esztendőben komoly lendületet kapott, a városba települt új beruházásoknak köszönhetően is 10 százalékkal növekedhetett a megyeszékhely iparűzésiadó-bevétele.

Baranyában csak az idei év első negyedében 23 milliárd forintnyi új beruházásról döntöttek az itt lévő vállalatok, ami több mint 44 százalékos bővülést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest

– jelentette ki.

A miniszter beszédében megtisztelőnek nevezte, hogy a világ egyik legnagyobb vállalata Magyarország és a magyar emberek mellett tette le a voksát, amikor idehozta újabb beruházását is, ezzel pedig 100 új munkahelyet teremtett. Kiemelte: a beruházás egyik pozitívuma, hogy a BAT Pécsen gyártott új terméke innovatív technológiát képvisel, amely nem hordoz magában olyan egészségügyi kockázatokat, mint egy hagyományos dohánytermék.

A tárcavezető a brit székhelyű társaság kapcsán a Brexitre is kitért; reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britanniával a lehető legszorosabb együttműködést tartja fenn az Európai Unió a jövőben is, hiszen az Egyesült Királyság hazánk 11. legfontosabb kereskedelmi partnere és 6. legnagyobb beruházója.

Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője azt mondta, a Modern Városok Program elindításával Orbán Viktor miniszterelnök világossá tette, hogy a kormány minden eszközzel támogatja Pécs újraiparosítását, ebben pedig Pécs városának az egyik legnagyobb és legfontosabb partnere a BAT.

A 110 éves pécsi dohánygyárat 1992-ben vásárolta meg a British American Tobacco, és azóta 40 milliárd forintnyi beruházást hozott a baranyai üzembe. A cég hazai leányvállalata, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. két pécsi üzeme, a nagy múltú Pécsi Dohánygyár és a Szivarkagyár a tavalyelőtti mintegy 600 után ma már 800 alkalmazottal harminc piacot lát el világszerte. Árbevétele a tavalyelőtti 116 milliárd után tavaly meghaladta a 138 milliárd forintot, adózott eredménye a tavalyelőtti 2,8 után 2018-ban már az 5 milliárd forintot is meghaladta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére