Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó Péter: Magyarország semmilyen módon nem támogatja a gázársapka bevezetését

888.hu

2022.09.09. 15:40

A külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelbe utazott, ahol részt vett az energiaügyi miniszterek rendkívüli tanácsülésén.

 

Szijjártó Péter elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a cseh elnökség azért hívta össze ezt, mert Európában kezd tarthatatlanná válni az energiaellátási helyzet.

Az Európai Bizottság egy 5 pontból álló javaslatot tett le az asztalra, ezt vitatták meg az ülésen. Ebből négyet „technikai javaslatnak” nevezett, amelyek kisebb korrekciókkal elfogadhatónak lehetnek, ezeknek a javaslatoknak azonban egyrészt az a közös jellemzője, hogy a válságot nem fogják tudni megoldani, hanem csupán csak a tünetek kezelésében lehet szerepük.

A másik közös jellemzőjük, hogy azokat Magyarországon ilyen-olyan formában, de már alkalmazzuk – emlékeztetett a külügyminiszter. Ez a négy pont a következők:

  • villamosenergia megtakarítására vonatkozó javaslatok, amelyeket csak önkéntes alapon tudják elfogadni
  • a nem földgázt használó villamos-energiatermelők bevételének korlátozása. Ez gyakorlatilag a földgáz és a villamosenergia árainak egymástól történő elválasztását jelenti, mely a magyar energiapiacon a gyakorlatban részben megtörtént
  • fosszilis energiavállalatokra kivetetett ún. szolidaritási hozzájárulás. Emlékeztetett, hogy Magyarországon már extrapofitadót alkalmaznak, így ha megvalósul ez az intézkedés, akkor itt az volt a kérésük, hogy a beszedett pénz az a tagállamokban maradjanak.
  • energiapiacok likviditási helyzetének a javítása, ami gyakorlatilag a határidős ügyletek mögött álló biztosítékok terén történő rugalmasságra vonatkozik

Ezeket összefoglalva így jellemezte:

 

A tünetek kezelésére alkalmasak, az alapproblémák megoldását nyilvánvalóan nem lehet várni tőlük.

Az 5. javaslat, ami a leglényegesebb elem, ez az ársapka ötlete. Közölte, hogy energiaellátásunk akkor biztosított, ha van elég földgáz. Magyarországon az egész energiafelhasználásunk 40%-a földgázhoz kapcsolódik, ezért kritikus fontosságú számunkra az európai földgázpiacnak a működése.

 

Egy konkrét földgázforrásnak a kizárása az európai, azon belül tagállami földgázfelhasználásból az egész egyszerűen abszurd.”

 

Amennyiben az orosz földgázt kitiltják az európai földgázpiacról, az az árak megemelkedéséhez fog vezetni – mondta. Továbbá közölte, hogy a Gazprom és az orosz kormányzat képviselői már előre kikötötték: ha ársapka lesz, akkor nem lesz orosz földgáz, mert nem fognak szállítani többet a szerződéses partnerek számára. És mivel beismerték, hogy ez politikai döntés lenne az EB részéről, hogy csökkentse Oroszország bevételét, ezt Szijjártó Péter egy újabb szankciónak nevezte.

 

Ez egy ársapkának álcázott szankciós intézkedés.”

– mondta Szijjártó Péter. Hozzáttette, hogy ha kitiltják az orosz gázt az európai piacról, akkor Magyarország energiaellátásnak biztonságát súlyos kockázatok fogják érni.

 

Magyarország semmilyen módon nem támogatja az ársapka bevezetését, mert az áremelkedéshez és súlyos ellátásbiztonsági kihívásokhoz vezetne.”

– nyomatékosította a külügyminiszter.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére