Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: új lendületre van szükség a közel-keleti békefolyamatban

888.hu

2020.02.05. 16:09

A magyar diplomácia vezetője szerdán Jared Kushnerrel, Donald Trump amerikai elnök vejével és tanácsadójával tárgyalt a washingtoni Fehér Házban.

A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy az előző héten bemutatott amerikai béketerv alkalmas arra, hogy hosszú távon megteremtse a békét és a stabilitást a térségben.

Mint rámutatott, a megoldási javaslat egybevág a magyar álláspont három alapvetésével, amelyek értelmében tisztességes, kiegyensúlyozott megközelítést kell alkalmazni Izraellel szemben, közvetlen tárgyalásoknak kell elvezetniük az úgynevezett kétállami megoldáshoz, valamint folytatni kell a terrorellenes küzdelmet.

Ezek kapcsán a tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország nem támogatja az izraeli vállalatokkal szembeni kereskedelmi embargókat, nem támogatja, hogy az európai uniós intézmények néhány tagország nyomására Izrael-ellenes álláspontot képviseljenek az ENSZ-ben, továbbá ellenzi a világszervezet azon határozatait, amelyek inkább csak a feszültség szítására alkalmasak. Emellett reményét fejezte ki, hogy a felek alkalmasak és készek lesznek a közvetlen egyeztetésekre. Végül hozzátette, azért sem szabad hagyni, hogy a terrorcsoportok újra eluralkodjanak a régióban, mert az újabb migrációs hullámokat indítana Európa felé, márpedig ezt el kell kerülni.

Szijjártó Péter | Fotó: Kozma Zsuzsi

Aláhúzta, hogy a rendezéssel kapcsolatban az elmúlt időszakban inkább kudarcokról lehetett beszámolni, aminek több oka is van, például az, hogy a nemzetközi politika szereplői javarészt „kiegyensúlyozatlan, előítéletekkel sújtott, tisztességtelen” álláspontot képviseltek Izraellel szemben, a megoldást célzó javaslatok, döntések, iránymutatások pedig eredménytelenek voltak.

Új lendületre, valami újra van szükség, hogy a folyamat ismét erőre kapjon, és reális legyen a siker lehetősége

– fogalmazott.

Fotó: MTI

Szijjártó Péter a nap folyamán többek között találkozik majd Steve Bannonnel, a Fehér Ház volt főstratégájával is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére