Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Történelmi jelentõségû az Orbán-Netanjahu találkozó

888.hu

2017.07.18. 11:37

Benjámin Netanjahu személyében harminc év után jár Budapesten izraeli kormányfõ. De nemcsak ezért nagy jelentõségû a látogatás, hanem azért is, mert a V4-ek vezetõivel is találkozik Budapesten az izraeli miniszterelnök. Sógor Dániel arabista szerint ez is a mostani látogatás fõ célja, azaz Izrael számára fontos a Visegrádi Négyekhez fûzõdõ jó diplomáciai kapcsolat kialakítása.
 Izraeli miniszterelnök: a jövőbe kell tekintenie a két országnak

Izrael és Magyarország a múlttal tisztában van, de a jövőbe tekint, és az ilyen országoké a jövő – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden az Országházban, miután Orbán Viktor magyar kormányfővel tárgyalt.

Az izraeli kormányfő magyar kollégájával közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte: a találkozón megvitatták azokat az aggályokat, amelyeket a helyi zsidó közösség felvetett, és nagyon fontosnak nevezte azokat a szavakat, amelyeket Orbán Viktor most ezzel kapcsolatban mondott.

Benjámin Netanjahu üdvözölte azt is, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, és élharcosa azon államok közösségének, amelyek fellépnek az újfajta antiszemitizmus, a modern zsidó állam "delegitimációja" ellen.

30 éve nem járt izraeli miniszterelnök Magyarországon

Benjámin Netanjahu személyében harminc év után jár Budapesten izraeli kormányfő. De nemcsak ezért nagy jelentőségű a látogatás, hanem azért is, mert a V4-ek vezetőivel is találkozik Budapesten az izraeli miniszterelnök. Sógor Dániel arabista szerint ez is a mostani látogatás fő célja, azaz Izrael számára fontos a Visegrádi Négyekhez fűződő jó diplomáciai kapcsolat kialakítása.

A szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: nem annyira boldog napokat él át az izraeli külpolitika, ezért Netanjahu egy diplomáciai korteskörúton van, aminek a keretében Budapest előtt Párizsba is ellátogatott, ahol az egyébként hagyományosan jó francia-izraeli kapcsolatokra árnyékot vető Macron-kampány által felvetett kérdéseket próbálta tisztázni a két fél.

A Visegrádi Négyek diplomáciai értelemben, míg Magyarország elsősorban gazdasági értelemben fontos a jelenlegi izraeli kormány számára – fejtette ki az arabista, aki szerint a V4-et a skandináv országok által felvetett, és az izraeli áruk bojkottjára felszólító kezdeményezés elleni fellépésről akarja meggyőzni Netanjahu.

Sógor Dániel szerint a visegrádi országok ebben a kérdésben jó partnernek számítanak, de természetesen a gazdasági kapcsolatok fejlesztése is napirenden lesz.

Ugyan a két kormány vezető erejét adó Likud és Fidesz ugyanabba a pártcsaládba tartozik, de a közös pont kettejük között főképpen az ideológia, hiszen a két párt „politikai focipályája” teljesen más – jelentette ki Sógor Dániel. Hozzátette: így az is, hogy teljesen mást jelent Izraelben a jobb- és baloldal, mint Magyarországon, és a Likud Magyarországon nem jobbközép matrica alatt futna.

A Sorossal kapcsolatos izraeli reakciók leginkább a koalíciós partnerek között meghúzódó viszonyokra vezethetőek vissza. Sógor Dániel szerint amíg Magyarországon arról van szó, hogy nem lehet tudni a civil szervezetek közötti utasításrendszert, és ezt illetően sok a kérdőjel, addig Izraelben ez főleg a palesztin-izraeli viszonyban csapódik le.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére