Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tovább erõsödött a kormánypártok támogatottsága

Sümeghi Lóránt

2016.11.08. 08:58

Ha most vasárnap lennének az országgyûlési választások, akkor a Fidesz-KDNP lényegesen jobb listás eredményt érne el, mint 2014-ben.

Ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, akkor a Fidesz–KDNP lényegesen jobb listás eredményt érne el, mint 2014-ben – derül ki a Közvéleménykutatók.hu által, a Magyar Idők számára készített tanulmányából.

Az adatok szerint az októberben megjelenő öt közvélemény-kutatás átlagolt eredménye csaknem 30 százalékos Fidesz–KDNP-tábort mutat a teljes felnőtt népességen belül.

  • A Nézőpont Intézet és a Tárki is 30 százalék feletti eredményt mért a kormánypártoknak,
  • a Závecz Research 28,
  • az Iránytű Intézet 27,
  • a Publicus Intézet pedig 26 százalékot mutatott ki.

Az MSZP és a Jobbik közti különbségben azonban már komolyabb eltérések láthatók.

Míg a Publicus szerint az MSZP valamelyest erősebb a Jobbiknál, addig az Iránytű nem meglepő módon 7 százalékpontos jobbikos előnyt mért. A Nézőpont adatai alapján azonban csak 4, a Závecz Research szerint pedig 3 százalékponttal erősebb a Jobbik a szocialistáknál.

A fideszes elfogultsággal nem vádolható Tárki szerint ugyanakkor mindkét párt 9 százalékos bázissal rendelkezik a teljes népességen belül. A Demokratikus Koalíció az adatok átlaga alapján 4, míg az LMP 3 százalékon áll. Az Együtt 1-2 százalékos, míg a PM és a Liberálisok 0-1 százalékos táborral bírnak a teljes népességen belül.

A listás eredményeket tekintve a legjobban a kormánypártok – 54 százalékkal – a Tárkinál állnak, de a Publicus és a Závecz Research mérése szerint is 50 százalék körüli eredményt érne el a Fidesz–KDNP. A Nézőpont mérésében a kormánypártok 45, míg az Iránytű szerint 46 százalékon állnak. A Jobbik a legvalószínűbb listás eredmények átlaga alapján továbbra is veri a szocialista pártot – összegzi a lap.

Az MSZP ebben a csoportban a legjobban – 19 százalékkal – a Publicusnál áll, míg a Jobbik az Iránytűnél a legjobb, 25 százalékkal. A DK átlagosan 7 százalékos szavazótáborral rendelkezik és mindegyik mérés alapján magabiztosan bejutna akár önállóan is az Országgyűlésbe, egyedül a Publicus mérésében súrolná az ötszázalékos bejutási küszöböt. Az LMP kizárólag a Tárki és a Závecz Research adatai alapján jutna be a parlamentbe, míg az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok egyik cégnél sem érnék el a szükséges határértéket.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére