Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Ugyanott tartunk, mint 2015-ben, Európa déli határai védtelenek"

Forisek Ádám

2018.05.11. 18:00

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter aggodalmát fejezte ki aziránt, hogy az Európai Unió déli határa gyakorlatilag még mindig tárva-nyitva áll.

Mint ismert, az Európai Unió és Törökország két éve állapodott meg arról, hogy Ankara minden olyan embert visszafogad, aki jogellenesen lép az Európai Unió területére, az EU pedig több milliárd euróval segíti a Törökországban lévő többmilliónyi bevándorló ellátását, valamint minden illegálisan érkező, visszaküldött szíriai helyett befogad egy szíriai menedékkérőt Törökországból.

A miniszter az MTI-nek intézett nyilatkozatában hangsúlyozta: csak az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás betartásán múlik, hogy érkezik-e újabb migrációs hullám Európába déli, délkeleti irányból.

Ezért is rendkívül fontos, hogy Magyarország déli határát zárva tartsuk. Ugyanis, ha megindul egy újabb illegális bevándorlási hullám a Nyugat-Balkánon keresztül délkeleti irányból, az azonnal meg fog jelenni – más akadály nem lévén – Magyarország déli határánál."

A miniszter, aki a visegrádi és a balkáni országok külügyminiszteri találkozóján vesz részt a görög fővárosban, kiemelte: Európa jövőjének kérdésével kapcsolatban elkerülhetetlen, hogy a migrációs válság legyen a legfontosabb napirendi pont.

Görögországban a helyzet napról napra válik egyre drámaibbá. A Szalonikibe érkező illegális bevándorlók száma csak áprilisban a hatszorosára nőtt"

– magyarázta Szijjártó Péter, s hozzátette: a helyiek szerint lassan a 2015-öshöz hasonló helyzet kezd előállni. Ezt még tetézi az, hogy a görög alkotmánybíróság kimondta: a szigetekre érkezők továbbutazhatnak az ország szárazföldi részébe, onnan pedig ki tudja, hová tartanak.

Szijjártó Péter szerint a migrációs nyomás egészen biztosan növekedni fog, mert a nemzetközi szervezetekben folyó viták inspirálják a migrációt, ahelyett, hogy megállítanák. Folyamatosan azt halljuk, hogy „a migráció jó, és azt ösztönözni kell”, azonban az afrikai álláspont felülírja az uniós álláspontot, az EU pedig belesimul az afrikai kontextusba, és mindez ösztönzőleg hat a migrációs folyamatokra.

Mivel Európa déli, délkeleti határa – ugyanúgy, mint három esztendővel ezelőtt – nyitott és védtelen, ezért a magyar déli határintézkedéseket a lehető legszigorúbb módon fenn kell tartani"

– szögezte le Szijjártó Péter.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére