Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Uniós pénzek: Nagy eredmény, hogy forrásvesztéssel nem kell számolni

888.hu - Origo

2022.11.24. 14:00

Ha a legfrissebb hírek érvényesek maradnak, akkor december végéig aláírhatjuk a megfelelő megállapodásokat a Bizottsággal, és jövőre érkezhet az uniós pénzek egy része – minderről Navracsics Tibor és Gulyás Gergely beszélt egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. A legfontosabb, hogy forrásvesztéssel várhatóan nem kell számolnia Magyarországnak, és jövőre akár 7 milliárd eurónyi uniós pénz is érkezhet.

 

Ha hinni lehet a tudósításoknak, akkor a Bizottság meg fogja erősíteni, hogy az újjáépítési alappal kapcsolatos megállapodást megköthetjük, a kohéziós pénzekhez hozzáférést biztosító megállapodást pedig aláírhatjuk. Ha ez megvan, akkor mi elértük az erre az évre tervezett célunkat.”

– minderről Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszélt csütörtökön Budapesten.

 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője többek között azt mondta, a kondicionalitási eljárás fennmarad, és a Tanács dönt majd erről. Az Európai Parlament óriási nyomás alatt tartja a Bizottságot, és ezért is vannak a terítéken politikai ügyek. A 17 vállalást teljesítettük, de a legfontosabb, hogy nem lesz forrásvesztés a felfüggesztés esetén. Ha a kondicionalitási eljárást megszüntetik, akkor is megmaradt volna az egyeztetési kötelesség – hangsúlyozták az érintettek.

 

Az Európai Bizottság eltért a korábbi megállapodástól

Az Origo megírta, hogy a háttérbeszélgetésen az is elhangzott, hogy minden egyes lépés egyeztetve volt a Bizottsággal, és ezért is furcsa, hogy most igényeik vannak egy független hatóság, az Integritási Hatóság esetében. A Bizottság eltért attól a megállapodástól, ami a magyar kormány és közte létrejött szeptemberben.

Navracsics Tibor megerősítette, hogy menetrend szerint haladnak a tárgyalások. Bíznak benne a kormányzati szereplők, hogy az Európai Bizottság megszabadul a politikai démonjaitól és együttműködik Magyarországgal.

 

Abban bízunk, hogy (...) továbbra is időarányosan teljesítjük a vállalásainkat, és a Bizottság ezt a jövőben is értékelni fogja, 2023-ban pedig maradéktalanul hozzáférhetünk a minket megillető uniós pénzekhez.”

– hangzott el a háttérbeszélgetésen.

 

A háttérbeszélgetésen az érintettek úgy számoltak, hogy jövőre

7 milliárd eurónyi uniós forrás érkezhet Magyarországra.

Ennek a fele a 2014–2020-as időszak forrásaiból jöhet, míg a másik fele az RFF-ből és az új operatív programokból.

 

Brüsszeli zsarolás

Magyarországhoz hasonlóan Lengyelország sem kapta még meg a nekik járó uniós pénzeket, az Európai Bizottság lényegében a források kifizetésével zsarolja a jobboldali kormányt, így akarja átvenni az irányítást az ország felett. Többek között erre utalt egy interjúban Janusz Kowalski, a lengyel mezőgazdasági miniszter helyettese. Jelezte: az Európai Bizottság egy olyan szerv, amelyet az adófizetők pénzéből fizetnek, és a tagállamok érdekeivel összhangban lévő célokat kellene követnie – számolt be korábban a Magyar Nemzet.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére