Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Van egyáltalán ország, amely rosszabbul áll nálunk a koronavírus elleni harcban?

888.hu

2020.11.11. 15:30

Az ellenzék szerint nyilván nincs. Nézzük meg a számokat.

 

Magyarországon az elmúlt héten sajnos többször is száz feletti halálesettel kellett szembesülnünk, és valószínűleg ez a korlátozások bevezetése után is így marad még pár hétig.

De tényleg igaz az az ellenzéki narratíva, hogy Magyarország áll a legrosszabbul a koronavírus-járvány második hullámában? Aligha.

Magyarország az első hullámot a szigorú intézkedéseknek és a lakossági fegyelemnek köszönhetően sikeresen átvészelte, és emiatt mindenki teljes erőbedobással vetette bele magát a nyári vakációba.

A második hullám viszont – ahogy az várható volt – sokkal brutálisabban csapott le nálunk is, hiszen

a tavaszi első hullámmal ellentétben hazánk egészségügye őszre már felkészült a járványra, ezért lehetett időt nyerni a gazdaság számára.

Az, hogy eddig nem kellett szigorú intézkedéseket bevezetni – annak ellenére, hogy szinte egész Európa beásta már magát –, éppen azt mutatja, hogy hazánk egészségügye ilyen sokáig bírta: a kormány intézkedései lényegében nyertek másfél ajándék hónapot a gazdaság számára.

Új járványkórházak épültek, kórházi ágyakat szabadítottak fel, és rengeteg lélegeztetőgépet is vett a kormány, hiszen ezekkel a nemzetközi statisztikák szerint a súlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek fele megmenthető.

Az ellenzék pedig most azzal vádolja a kormányt, hogy ezreket gyilkolt meg a halogatással. De nézzük meg, hogyan állnak most azok az országok, amelyek jóval korábban vezették be a kijárási korlátozásokat!

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint tegnap összesen 101 ember hunyt el a koronavírus következtében – vagy koronavírussal a szervezetében. Az elmúlt napra vonatkozóan lakosságarányosan, egymillió főre vetítve Európa vírustérképe így néz ki:

Vagyis a járvány jelenlegi adatait tekintve Magyarország nagyjából a középmezőnyben foglal helyet.

A régióban jobban teljesít nálunk Ausztria, Németország és Szlovákia, de Ausztriáról tudni kell, hogy pár héttel ezelőtt vezették be azokat a rendelkezéseket, amelyek nálunk ma léptek életbe, a német egészségüggyel természetesen kevés másik vetekszik. Szlovákia pedig nemcsak Európa-, hanem világszerte is a járványkezelés egyik mintaországává vált, még akkor is, ha ennek következtében gazdasága olyan súlyosan visszaesett, hogy többek között ennek is betudhatóan ismét megelőztük – még a Gyurcsány-korszakban hagyott maga mögött minket északi szomszédunk.

Még érdekes lehet Svédország esete: egészen sokáig az élvonalba tartozott, de róluk is tudni kell, hogy szeptember végén feladták korábbi ultraliberális hozzáállásukat, és azóta ugyanolyan szigorú korlátozásokat léptettek életbe, mint bárhol máshol.

Már a térkép alapján nyilvánvaló, hogy Magyarország nagyjából a középmezőnybe tartozik, úgy, hogy szinte már csak nálunk húzták idáig a döntést a korlátozásokról.

Némi eltéréssel, de hasonló képet kapunk, ha nemcsak a tegnapi napot, hanem az egész járványt nézzük: így már Svédország is az élmezőnybe tartozik, a 26 uniós tagállamból tizenegyben (Ausztria, Németország, Málta, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Finnország, Dánia, Szlovákia, Bulgária és Horvátország) haltak meg kevesebben lakosságarányosan, a többi uniós országban viszont szignifikánsan magasabb a halálozási ráta.

Úgyhogy lehet apokalipszist kiáltani, de a konklúzió az, hogy ha minden így alakul az év végéig, vagyis inkább a vakcina megérkezéséig, akkor

kimondhatjuk, hogy a kormány úgy tudta viszonylag egyben tartani a gazdaságot, hogy közben a koronavírus-adataink végig jobbak maradtak, mint akár Svájc számai.
Amit sok mindennek lehet nevezni, de sikertelen kormányzásnak nem.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére