Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Varga Mihály: A következő hetekben újabb intézkedések várhatók

888 - MTI

2020.10.08. 12:00

Magyarország túljutott a koronavírus-válság mélypontján, a kilábalás hónapjai tartanak, a versenyképességet javító lépéseket következetesen végre kell hajtani – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a Budapest Economic Forum 2020 elnevezésű online konferencián.

A politikus a Portfolio tanácskozásán kiemelte:

a következő hetekben várhatóan újabb intézkedéseket jelentenek be.

Megerősítette, hogy a válságból való lassabb kilábalásra kell készülni, számításaik szerint a magyar gazdaság 2019. első negyedévi teljesítménye 2022 első fél évében tud visszatérni.

A továbbra is gyorsan terjedő járvány visszafogja a globális gazdaságot, egymillió fölött van az elhunytak száma, az újonnan fertőzöttek napi száma folyamatosan csúcsokat dönt – mondta, hozzátéve:

a járvány második hulláma W alakú vagy elhúzódó kilábalást eredményezhet a magyar gazdaságban.”

A politikus kitért arra, hogy a világgazdaságot törékeny állapotban érte a koronavírus-válság.
A növekedési lendület 2020-ra egyes, Magyarország számára fontos partnerországokban kifulladt, a német gazdaság növekedése például mínusz 11,3 százalékra zuhant a második negyedévben, az EU27 országaiban pedig mínusz 14 százalék közelébe. Világszerte azonnali, grandiózus fiskális és monetáris lépések történtek hasonló elvek alapján a gazdasági kilábalás, talpra állás érdekében. A magyar kárenyhítő csomag mérete jelentős, eléri a 2019-es GDP 20 százalékát – mondta.

Varga Mihály megismételte: a járvány okozta visszaesés sokkal kedvezőbb helyzetben érte a magyar gazdaságot, mint a 2008-as pénzügyi válság.
A gazdasági fundamentumok erősek, 2019-ben 4,6 százalékos volt a gazdasági növekedés, míg 2008-ban 1,1 százalékos, a devizahitelek aránya a 2008-as 62 százalék helyett 2019-re alig 1 százalék lett. Külső adósságaink tekintetében is óriási a különbség – tette hozzá. Az ország erős belső fundamentumaira nemcsak a járvány első szakaszában, hanem a másodikban is lehet építeni, amikor kormányzati kilábalási programokat fogalmaznak meg – húzta alá, jelezve:

a tárca becslései szerint 3-4 százalékkal fékezték a GDP-visszaesést a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseivel.

Magyarországot a válság „relatív nyertesei” közé emelheti költségalapú versenyképessége. Az elmúlt években a munkát és jövedelmeket terhelő adók csökkentésére és a fogyasztási típusú adók emelésére alapozó adófilozófia eredményesnek bizonyult, ez versenyképességi előnyt adott – közölte.
Varga Mihály szerint a fordulópontot a 2021. május–júniusi időszak jelentheti.
A vállalkozásoknál változott a gazdasági szerkezet, ennek egyik fontos eleme az otthoni munkavégzés vagy az ellátási láncok rövidítése, ezekre az újdonságokra a magyar gazdaságpolitikának is reagálnia kell – mondta.

Kedvezőnek nevezte, hogy a cégeknek van befektetési tervük, a beruházási ráta kimagaslónak számít, a termelő beruházásokban sincs visszalépés, és a pozitív vállalati döntések folyamatosak.
A kormány 2016-ban elfogadott, majd 2018-ban megújított versenyképességi programját „következetesen végig kell vinni” – jelentette ki.
A növekedés szerkezetében felértékelődnek egyes iparágak, ilyen az egészségipar vagy az IT-szektor, ezek jelenthetik a növekedés forrását a következő időszakban, ezért ezekre nagyobb hangsúlyt kell fektetni – mondta Varga Mihály, hozzátéve: a társadalmi stabilitás megteremtése – például a lakástámogatási program – létfontosságú a nemzetgazdasági célok eléréséhez.
A stabil kormányzati felállás mindig segíti a gazdasági kilábalási időszak lerövidülését.

Magyarországon a politikai felhatalmazás lehetővé teszi, hogy a kilábalás gyorsabb legyen az Európai Unió más országainál”

– összegezte.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére