Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Végsõ búcsút vettek Andy Vajnától

Vincze Viktor Attila

2019.01.31. 13:51

Állami tiszteletadás mellett a Fiumei Úti Sírkert 19-es parcellájában temették el Andy Vajnát, a világhírû magyar filmproducert, filmügyi kormánybiztost.

Andy Vajna filmügyi kormánybiztosnak, világhírű filmproducernek, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetőjének a budapesti Fiumei Úti Sírkertben megtartott búcsúztatásán Vajna Tímea, Andy Vajna özvegye mellett ott volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki Arnold Schwarzenegger társaságában érkezett. Jelen volt továbbá Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Leslie Mandoki világhírű zenész és producer, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Németh Szilárd, Schmidt Mária, Hiller István, Fodor Gábor, Herendi Gábor filmrendező, Dobó Kata, Kern András, Dirk Gerkens, a TV2 vezérigazgatója, valamint többek között még Schell Judit és Fenyő Iván is. 

A szervezők kérése az volt, hogy a szertartáson résztvevők egy szál fehér virággal, vagy szivarral vegyenek búcsút Andy Vajnától.

A búcsúztatók közül elsőként Rogán Antal, majd Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója mondott beszédet. 

Andy Vajnának köszönhető, hogy a magyar film új aranykora köszöntött ránk - mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a világszerte elismert filmproducer, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos búcsúztatásán.

"A haza szeretete az ő szótárában azt jelentette, hogy megmutassa az egész világnak ezt a magányos, sokszor meg nem értett, nyelvébe és történelmébe zárkózott népet. És ami még ennél is fontosabb: felkeltse a büszkeséget a magyar fiatalokban a saját hazájuk iránt"

- hangsúlyozta Rogán Antal a csütörtöki, zártkörű gyászszertartáson elhangzott beszédében.

Hozzáfűzte: Andy Vajnától távol állt a hazafias pátosz és hivalkodás, a nemzeti búskomorság.

Andy Vajna szerelmes volt Magyarországba, és ez a szerelem egész életében arra ösztönözte, hogy megmaradjon magyarnak Hollywoodban is, és kivárja azt a pillanatot, amikor visszaadhat valamit abból, amit Magyarországtól kapott. Egy percig sem volt kérdéses számára, hogy azt a tudást, befolyást és kapcsolatrendszert, amelyet egy egész élet munkájával gyűjtött össze, egyszer Magyarország szolgálatába állítsa - emelte ki a miniszter.

Rogán Antal szerint bár Andy Vajna sohasem kérkedett vele, az első pillanattól látszott rajta, hogy a magyar filmipar megújítását egész pályafutása egyik legfontosabb produceri munkájaként éli meg.

"És ezt az ügyet is sikerre vitte. Amit ígért, teljesítette. Amit vállalt, megvalósította. Neki köszönhető, hogy a magyar film új aranykora köszöntött ránk"

- fogalmazott gyászbeszédében Rogán Antal.

Kitért arra is: Andy Vajna 1956-ban, tizenkét éves korában hagyta el Magyarországot, egy nehéz sorsú magyar családból indulva hódította meg világot, lett szívós munkája révén világhírű egy olyan a pályán, az amerikai film világában, amelyről mindenki azt gondolja, hogy oda születni kell. 

Az osztrák származású, Amerikában élő színész, Arnold Schwarzenegger is méltatta Andy Vajnát. Beszédében az amerikai filmsztár megköszönte a felkérést Orbán Viktornak, a barátoknak és hozzátartozóknak. 

Szerettem és nagyra becsültem Andyt"

– mondta Schwarzenegger.

Mint mondta, "a semmiből jött és a semmivel kezdett hozzá, a filmiparban akart elhelyezkedni, tanulta is a szakmát, de sok pénz kellett hozzá, ezért először parókakészítésbe fogott, sikeres lett."  A hollywoodi filmsztár beszélt a Vörös zsaru forgatásáról és a magyar filmipart is dicsérte.

Schwarzenegger beszéde után Andy Vajna földi maradványait katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére