Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Világszínvonal Lukácsházán: sok milliárd üvegcse várja a vakcinát

888.hu

2020.09.29. 09:00

A magyar kormány támogatásával bővíti lukácsházi üzemét az ampulla- és üvegcsegyártásban élvonalban szereplő SCHOTT Hungary Kft. Az ott készülő üvegcsék a vakcina tárolásához kellenek majd.

A Magyar Hírlap beszámolt róla, hogy mivel a koronavírus-vakcina csomagolása során szó szerint sok milliárd üvegcsére lesz szükség, nem mindegy, mennyi idő alatt állítható elő a szükséges mennyiség. Ha kifejlesztik a Covid-19 elleni védőoltást, akkor a szűk keresztmetszet nemcsak a gyógyszergyártás, hanem a vakcina tárolására szolgáló üvegcsék előállításában is jelentkezhet – mondta Galavics Szilárd.

A hatszáz embert foglalkoztató SCHOTT Hungary Kft. lukácsházi üzemének termelési vezetője kifejtette, hogy bár már több mint száz esztendeje ismerjük a műanyagot, a gyógyszerek számára még ma is a legmegbízhatóbb tárolóeszköz az üveg. A gyógyszergyárak az injektálható hatóanyagokat hagyományosan ampullába és úgynevezett üvegcsébe töltik.

A világ egyik legnagyobb, hazánkban található üzemének éves kapacitása több milliárd ampulla és üvegcse.

„Ez azt jelenti, hogy az Európai Unión belül minden család évente átlagosan húsz termékünkkel találkozik” – tette hozzá. A kormány technológiaintenzív egyedi támogatásával még

messze a koronavírus-járvány kitörése előtt hozzáfogtak a gyártókapacitás bővítéséhez,

és már megkezdődött az új generációs, világszínvonalú gyártósor telepítése. Ezzel a beruházással jelentősen növekszik az üvegcsegyártási teljesítmény. Galavics Szilárd beszélt arról is, hogy az üveg alapanyagául szolgáló speciális, magas minőségű kvarchomokból nincs hiány, a német anyacég kellő mennyiségben képes termelni az ampullák alapanyagaként szolgáló csöveket. A speciális gyártósorok igen bonyolultak, összetettek, a működtetésük nem hétköznapi folyamat. Az üvegcse- és ampullakészítés során ugyanis minden egyes részfolyamatot különleges kamerák és érzékelők tucatjai figyelik, és a legkisebb eltérés esetén is riasztják a szakembereket.

A még üres ampullákba és üvegcsékbe a gyógyszerüzemek töltik bele a hatóanyagot, és bár ez előtt mindegyiket egyesével kimossák és fertőtlenítik, a tisztasági követelmények Lukácsházán is igen magasak.

Az üzem négy műszakban dolgozik, csak a nemzeti ünnepeken, karácsony és újév között, valamint nyáron állnak le néhány napos karbantartásra. A termelési vezető hozzátette, Lukácsháza az ország létfontosságú stratégiai üzeme, így a veszélyhelyzet ideje alatt a honvédelmi irányító törzs is a segítségükre volt a zavartalan működés biztosításának érdekében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére