Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

68 év után vitte vissza a kikölcsönzött könyvet

Tóth Dalma

2016.04.29. 22:58

Ez a nõ kicsit félreértelmezte a kölcsönzési határidõ fogalmát.

Egy nő a Maoriland mítoszai és legendái című könyvet még 1948-ban vette ki az aucklandi könyvtárból és elfelejtette visszavinni egészen e hét csütörtökig. Nem egy héttel vagy 1 hónappal, hanem 68 évvel a kölcsönzési határidő lejárta után vitte vissza a könyvet.

A Maoriland mítoszai és legendáit még 1948-ban kölcsönözte ki egy kislány. A könyvet utána többé nem látták. A héten csütörtökön, azonban egy nő visszavitte a könyvet és megkérdezte a könyvtárost, hogy mennyibe kerülne a késedelmi díj, ha visszaadná a könyvet. Eddig 24 605 nap telt el a kölcsönzés óta.

„Úgy tűnt, hogy egy kicsit zavarban volt. Nagyon örültem, mert azt mondta, hogy az évtizedek alatt sokszor kiolvasta a könyvet és minden egyes alkalommal nagyon élvezte. Örültem, mert a könyv jó helyen volt.”  - mondta  a könyvtáros.

A nőnek nem kellett fizetnie semmit, mert még gyerek volt mikor elvitte a könyvet és a gyerekeknek nem számolnak fel késedelmi díjat

A könyv hátulján azonban szerepel a régi késedelmi díjra vonatkozó részletek. A kölcsönzési határidő lejárta után egy héttel még csak 3 pennit kellett fizetni, utána pedig minden egyes további nappal egy pennivel növekedett a büntetés mértéke. Ha a nőnek ki kellene fizetnie a késedelmi díjat, akkor 24 000 dollárral ( 6 millió 500 ezer forinttal) lenne szegényebb.

Az aucklandi könyvtár három példánnyal rendelkezik a Maoriland mítoszai és legendái című könyvből, de egyiket sem lehet kikölcsönözni. A könyv a régebben igen népszerű volt. A kölcsönző azt mondta, hogy nem Aucklandban lakik, de a városban járt, hogy meglátogassa a családját és visszahozta a könyvet.

(The Guardian)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére