Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A DK a gazdasági atombombát simogatja

Horváth K. József

2022.05.24. 17:00

Érdekes párt ez a Demokratikus Koalíció. Az utóbbi napokban például látszólag békülékenyebb hangot ütött meg a kormánnyal szemben, miközben azért kibújt a szög a zsákból. Változtatva a módszereken, azért továbbra is úgy üti a kormányt ott, ahol éri, hogy abból a választópolgárok minél kevesebbet vegyenek észre.

 

Gréczy Zsolt például az ATV-ben tegnap egyáltalán nem volt ellene, hogy a Nemzeti Galéria elköltözzön a Várból, nyilván a Városligetbe épülő új helyére. Ám egy szóval sem támadta Orbán Viktort, aki a Néprajzi Múzeum avatásán határozottan kijelentette, hogy addig építkeznek, amíg Európa legnagyobb kulturális beruházása el nem készül. Gréczy legkritikusabb hangütése ezzel kapcsolatban az volt, hogy a kormánynak és a fővárosnak együtt kellene működnie. Nem azt mondta, hogy a fejlesztés folytatása nehéz lesz, mert a főváros ezt nem akarja, pedig tisztában van az álláspontjával, ugyanakkor az is világos számára, hogy az április 3-ai eredmény az emberek egyértelmű akaratát tükrözte: amit a kormány tenni akar, azt a szavazók akaratának megfelelően megteheti.

 

Varju László azonban már körmönfontabban fogalmazott az ATV ma reggeli Szigorlat című műsorában az Európai Unió tervezett olajembargójával kapcsolatban, amely nyilvánvalóan tönkre tenné a gazdaságot. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „ez a javaslat így ebben a formájában felér egy a magyar gazdaságra ledobott atombombával”.

Ezért aztán Varju nagy határozottsággal kijelentette, hogy a „A DK nem támogatja az olajembargót”. A néző azt várta, hogy a következő gondolata az lesz, hogy a Demokratikus Koalíció kiáll a kormány politikája mellett és támogatja azt a harcot, amelyet az Európai Unióval folytat a jelenlegi kőolaj- és gázimport fenntartása mellett. Ez ugyanis a legolcsóbb megoldás, a magyar gazdaság versenyképességét ez csak és kizárólag az orosz import fenntartása szolgálja, nem szólva a rezsicsökkentés megőrzéséről.

 

Varju a DK agyafúrtságával azonban nem erről beszél, hanem a következőket mondta:
„A DK nem támogatja az olajembargót. Oka, hogy a magyar kormány az elmúlt hónapokban fel kellett volna készüljön arra, hogy itt változás fog bekövetkezni, nem készült fel. Sőt nem akar felkészülni. Ez ellen akadályokat épít, éppen ezért a magyar gazdaság ezt nem tudja elviselni. Ezen a helyzeten addig nem tud változtatni, amíg Magyarország új ajtót nem nyit magának, és a feltételeket is megteremti arra, hogy akár máshonnan érkező olajat is fel tudjon dolgozni és biztonságos üzemanyag ellátás legyen. Éppen ezért egyértelműen mondom, ebben a formában nem támogatjuk.”

Valamilyen formába persze támogatnák – érződik ki az utolsó mondatából –, de azt mégsem merte kimondani. Helyette nekikezdett a kormányt blamálni. Tudván tudja ugyan, hogy az orosz energiaimportnak nincs alternatívája Magyarország számára, mert egy más típusú olaj feldolgozására rengeteg pénzt kellene ráfordítania. De ha ez meg is történne, akkor is sokkal többe kerülne az így előállított üzemanyag a jelenleginél.

Varju nem átallja azt állítani, hogy a kormánynak tudnia kellett volna, hogy kitör majd a háború. S nem elég, hogy nem tudta, de egyenesen kijelenti, hogy a kormány nem is akar felkészülni egy ilyen helyzetre. Mármint arra, hogy ne az orosz kőolajat használja.

Voltaképpen mire is kellene felkészülni? Nyilván arra, hogy ledobják hazánkra a gazdasági atombombát? Hiszen minden más módszer a kőolajembargó bevezetésének támogatása, csak éppen más szavakkal.

Ezt például valószínűleg azért sem merte konkrétan kimondani Varju, mert ő is tudja, hogy akkor holnap reggel már 700 forint a benzin és 800 forint a gázolaj ára.

A kormány tehát azért bűnös, mert nem járul hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió teljesen jogszerűtlenül, Magyarország hozzájárulása nélkül olajembargót rendeljen el. És Orbán nem készül a lehetetlenre, hogy megpróbáljon védekezni egy gazdasági atombomba ellen, aminek a kifutási ideje 4–5 év lenne, a végeredmény pedig szinte megfizethetetlen.

Ez jelentheti azt, hogy a békülékenyebb hangot megütő Gyurcsány-párt ebben a formában nem támogatja az embargót.

A helyzet tehát változatlan, a DK továbbra is ennyire akar jót a magyaroknak.

Azaz semennyire. Sőt! Simogatja a gazdasági atombombát.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére