Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Sváby-féle Heti Napló és a hitelesség oltára

Horváth K. József

2022.05.30. 16:20

Sváby Andrást, az ATV műsorvezetőjét még a háború sem sarkallja arra, hogy kétséget kizárólag hiteles információkról tájékoztassa a nézőket. Úgy is fogalmazhatunk, hogy tisztességesen, minden manipuláció gyanúját is kizárva végezze el a munkáját.

 

Addig mi sem írtunk róla, amíg meg nem bizonyosodtunk a történet valódiságáról. Azaz amíg maga Sváby András nem kért elnézést az olvasóktól a Media1-ben, jelezve, hogy a Heti Naplóban bemutatott harcászati drónfelvételek „valószínűleg egy számítógépes játékból származnak”. Tegyük hozzá: TikTok videók voltak.

A műsorban a következőképpen vezette fel az „ukrán harcászati” sikereket: „Itt azt fogjuk látni pillanatokon belül, [...] hogy egy bayraktán vagy több bayraktán drónról lövik az orosz tankokat.” (A Bayraktar TB2 pilóta nélküli harci repülőgép – a szerző.)

Sváby alámondásában is segítette a nézőket a támadók pártjára állni, miközben az agyonlőtt orosz katonákkal kapcsolatban egyetlen együttérző gondolata sem volt. Hangsúlyozza: „elképesztő pontossággal lövik ki ezeket a harckocsikat, utána azt is lehet látni, hogy a menekülő orosz katonákat is gyakorlatilag leszedik”.

 

A szakértőként megszólaltatott Rácz András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dolgozójaként elismerte, hogy „semmiféle tapasztalata nincs az ilyen játékokkal” kapcsolatban. „A saját hibámat tehát természetesen elismerem. Azt nem tudom, hogy az ATV-nél ez a videó hogyan kerülhetett be a válogatásba; erről őket lehet érdemes megkérdezni. A tanulságokat mindenesetre levontam.” – hangsúlyozta Rácz András a Media1-nek.

Sváby a műsorban maga ismerte el – fogalmazzunk finoman – felületességét, amikor kijelentette: „ezeknek a videóknak az eredetét nem tudjuk ellenőrizni, nagy valószínűséggel hiteles videókról van szó”.

 

Sváby tehát már az adás előtt minimum gyanakodhatott arra, hogy nem eredeti háborús felvételekkel dolgozik, ami egyet jelent azzal, hogy az anyagot nem szabad adásba adni. Addig legalábbis biztosan nem, amíg az eredetiségük ki nem derül.

Hiába kér tehát elnézést a magát mentegető műsorvezető, aki még mindig csak „valószínűleg” látja videójátéknak a „háborús jelenetet”, ahogy az ATV sajtósa is, aki a csatorna nevében mentegetőzött hasonlóképpen, hangsúlyozva, hogy nem állt szándékukban senkit sem megtéveszteni.

Ettől függetlenül megtévesztettek, méghozzá nem kicsit. A haza bölcse, Deák Ferenc erről így fogalmazott:
„Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egy paragrafusa volna: hazudni nem szabad.”

 

Voltaképpen kollegialitási alapon az ember hajlamos is lenne szolidaritást vállalni Svábyval, mondván, nézővonzó – őt idézve – ütős anyagot akart csinálni. Csakhogy korábbi botlásai ezt nehezen teszik lehetővé.

A járvány idején például ugyancsak a Heti Naplóban összegyűjtötték a különböző oltások jellemzőit, de a kínai vakcináról kiírták a képernyőre, hogy 73 mellékhatása van. Például látásvesztés, autoimmun-betegség. Eközben már több tucat virológus elmondta, hogy a kínai vakcinától nem kell félni. Köztük a műsorban megszólaló Jakab Ferenc is. Tehát Svábyt akkor is inkább az emberek ellenállásának felerősítése izgatta jobban, mint a szakemberek álláspontjára támaszkodó valóság közreadása. Igazi hintapolitika.

Szóval Sváby András tájékoztató munkásságának valóságtartalma finoman szólva kérdőjeles. Ami nyilvánvaló, hogy az ATV-vel kapcsolatban is felvetheti a hitelesség vonatkozásait.

Kérdés, megéri-e a csatorna nézettségét feláldozni a hitelesség oltárán?

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére