Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Áh, a magyarok nem tudnak összefogni

Fábián Eszter

2022.05.11. 13:20

Mindig ez a szöveg. Sőt, sokszor szembeállítva a cigánysággal, hogy „bezzeg ők mindig össze tudnak fogni”.

 

Na jó, a hazai ellenzéknek tényleg nem sikerült ez az összefogósdi. Bár az eleve több sebből vérzett, a valami-ellenesség pedig sosem hozhat létre valódi összetartást, amihez mindemellett az egyívásúság is szükséges, náluk viszont, mint tudjuk ez is hiányzott.

Hiába ez a szállóige, meg hogy a magyar olyan, hogy bizalmatlan meg a saját seggét félti, a politikai céloktól érdek vezérelt közös látszat-összeboruláson kívül, mégis működik ez az egység téma. Erről időről-időre meggyőződöm, pont mikor már kezdeném elfelejteni, jön valami, vagy történik valami, ami újra rávilágít arra, hogy milyen csodálatos emberek is élnek ebben az országban.

 

Mert a magyar ezzel nem dicsekszik. Nálunk nincs társadalmi múltja az önkénteskedésnek, se a különböző kluboknak, amik például az USA-ban hatalmas népszerűségnek örvendenek. Mert a valahova, valamihez való tartozás érzése mindannyiunknak a velünk született vágya és szükséglete. Kérdés csak az, hogy kinél hogyan, miképp, és milyen mértékben nyilvánul meg ez az evolúciós program. Legegyértelműbben tartozni a családunkhoz, a választott párunkhoz, gyerekünkhöz lehet, ami természetesen óriási töltet, rengeteget ad, viszont ennél tovább is van. Lehet tartozni szellemi közösségekhez, barátokhoz, ahol már nem elsősorban az érzelmi kötelék, hanem a valamiben való hasonlóság érzése játssza a főszerepet. Aztán ezt az érzést egészen ki lehet bővíteni, mármint a közös nevező keresését és az az általi összetartozást.

 

Emlékszem, amikor a fővárosba költöztem és megtudtam valakiről, hogy szintén Veszprém megyéből származik, megdobbant a szívem és összemosolyogtunk és megbeszéltük, hogy ők is gombócosan eszik a töltött káposztát. Aztán kimész Horvátországba, ahol a tengerparton hallod az alufólia zörgését, amiből hirtelen egy rántott húsos szendvics bukkan ki, amit egy „Petike, vedd fel a szandált, mert sünbe lépsz!” mondat kísér, akkor megint azt érzed, hogy otthon vagy, és megy a susmus, hogy „Hallod, ezek is magyarok”. Aztán minél messzebb mész, netalántán elhagyod a kontinenst is, és több ezer kilométerre a hazádtól meglátsz egy lángos feliratot, már attól izgalomba jössz.

Szóval azt hiszem, minél tágabb értelmezésben keressük a közös nevezőt, az annál nagyobb flow-val jár. És akkor megérkeztünk a hazaszeretethez, amikor csak az a közös bennünk, és csak annak tudunk annyira örülni, hogy mind magyarok vagyunk.

 

Ez volt az elmúlt pár napban itthon. Elképesztő flow, életérzés és hangulat. Pedig baromira nem érdekel a bringázás és megmondom őszintén túl sokat nem is tudtam a Giro d'Italia versenyzőiről, mégis kirázott a hideg, ahogy az emberek a pesti utcákon, vagy éppen a vidéki utak mellett üvöltve skandálták a hazai versenyzők neveit. Rengeteg cikk született a témában és a nemzetközi visszhangok szerint is teljesen elájultak a külföldiek a magyar fogadtatástól és a magyar szurkolók kreativitásától és erejétől. Legutóbb 2021-ben éreztem ezt, amikor kijutottunk a foci EB-re és hetekig mámorban úszott az ország, és bárhova néztem, örömködő drukkerekkel volt tele a város. Imádtam.

Hát ezek vagyunk mi, kérem szépen. Nem dicsekszünk vele, de megmutatjuk, ha kell. Ezek után mondja azt bárki, hogy mi nem tudunk összetartani!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére