Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bevallották az ellenzéki közvélemény-kutatók, hogy manipulálni próbálták a választókat

Prokaj Dávid

2022.09.09. 12:15

A sorosista 444.hu megszólaltatott több kutatót, akik próbálták elhárítani maguktól a befolyásolás szándékának vádjait, és az ellenzéki szavazóktól kezdve a sajtóra igyekeztek rákenni a felelősséget.

 

Az ellenzék térféltől időnként kap a nosztalgiázni vágyó egy kis csemegét abból a közhangulatból, amely napokig jellemezte a köreiket a választást követően. Ugyan kissé már sikerült feldolgozni a sokkot, amit kaptak április 3-án, de igazán felocsúdni még azóta se tudtak. Egymásra néznek bárgyú tekintettel a romkocsmákban, a katedrákon, a tüntetések során a színpadról le- és feltekintve, és keresik a magyarázatokat.

Az okokat.

Hiszen nekik nemhogy tavaly, de idén év elején se az lett lekommunikálva, hogy itt a Fidesznek kétharmad esik az ölébe. Ugyan október 23-i és a március 15-i rendezvényükön is rendkívül kevesen jelentek meg, ebből egy józan ésszel és belátással bíró ellenzéki szavazónak le kellett volna hogy essen, hogy itt problémák lehetnek.

De ehelyett a többség mit csinált? Hittek a jól csengő és szívüknek oly kedves szirénhangoknak. Ma pedig már válaszokat várnak a balliberális sajtótól, politikustól vagy éppen közvélemény-kutatóktól. A hónapokon át hőn áhított valós magyarázat azonban a mai napig nem érkezett meg.

 

Ehelyett mit lát a magyar? Egymásnak ugranak az ellenzéki közvélemény-kutató cégek is!

Politikusoktól ilyesfajta cirkuszt 2010 óta legalább négyévente rendszeresen megkapunk, de talán ez már kezd unalomba fulladni. Így amit most Záránd Péterék elindítottak, az valami újnak látszik.

 

Történt ugyanis, hogy az ellenzéki kampány vezetője és adatelemzői egy új közvélemény-kutató céget indítanak, mivel szerintük az eddigi évek során a kudarcok sorát elszenvedő nevesebb közvélemény-kutató cégek ezúttal is félremérték a választás végeredményét. A 444.hu rögvest meg is szólaltatott pár érintettet.

A reakcióik rendkívül megmosolyogtatóak.

Igyekeztek elhárítani a felelősséget magukról, tágra nyílt pupillákkal kérték ki maguknak ezt a sértést. Mert hát ők már időben szóltak. Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont elemzője is közölte, hogy ugyan ők már tavaly is megírták, hogy rosszul áll az ellenzék, ennek ellenére ő is felült arra a hullámra, amit az ellenzéki közhangulat gerjesztett, miszerint idén hatalmas változás indul be a hazai politikai életben.

 

Azt is állította:

Nem igaz az, hogy ne kaptak volna olyan kutatást, amiben feketén-fehéren ott volt, hogy az ellenzék a katasztrófa felé menetel. Az Iránytűvel közösen már november végén olyan kutatást csináltunk, amiből kiderült, hogy rosszul áll az ellenzék. Ez az, ami kiszivárgott. A Bandi (Hann Endre, Medián) nyilvános előrejelzést tett márciusban: 50-40-et mondott, ötvenet a Fidesznek és negyvenet az ellenzéknek. Egy Závecz-mérés is nyilvánosságra került, ebből pedig kiderült, hogy Márki-Zay Gyurcsány szintjére süllyedt le a bizonytalanok között. Tehát rengeteg jelzést kaptak, de ezeket nem hitték el.”

 

Majd a következőben, melyben a nyilvános-nem nyilvános adatok közti különbségre kérdeznek rá, ezt mondja:

 

A nyilvános és a nem nyilvános mérések között is volt jó is és rossz is. De igen, van ebben igazság. A nem nyilvános adatokban az a kényszer, az a nyomás, amiről beszéltünk, nincsen, ezért volt azok között több is jó.”

 

Magyarán:a nyilvános adatokkal előfordult, hogy meg kívánták vezetni a szavazópolgárokat, ezt nyíltan fel is vállalta:
„Eleve azzal a céllal lettek publikálva, hogy befolyásolják az ellenzéki választókat.”

 

A mediános Hahn Endre ezt szintén beismeri:

 

(....) valóban voltak olyan kutatások, illetve inkább közlemények, amik kimondottan a közvéleményt befolyásoló céllal készültek.”

 

 

Ember Zoltán, az Iránytű Intézet elemzője is őszintén megvallotta, mit tett a kampányidőszakban:

 

Három-négy nappal a választások előtt ott voltak előttem a -14 meg -18 pont közötti, ellenzéki lemaradást mutató, friss országos adatok. Mégis azt mondtam, hogy 6-8 % közötti ellenzéki mínuszra számítok, ami még nem kétharmados Fidesz-győzelem. Volt egy pszichés nyomás, és a végére magamat is meggyőztem. Szándékosan nem publikáltunk semmilyen adatot, csak a választás előtt néhány nappal egyetlen szereplés alkalmával mondtam be a 6-7%-os várakozást.”

 

 

Jól látszik ezekből, hogy bizonyos közvélemény-kutatók az eszközeivel a köz javát is szolgálhatják publikálásaikkal, meg ellenkező hatást is kierőszakolhatnak azzal, hogy befolyásoló eszközként működnek. Több alkalommal is tényként állíthatnak olyanokat, melyekről aztán akár utólag kiderülhet az, hogy nem éppen állta ki a valóság minden próbáját. Vagy legalábbis utólag fel lehet tenni azt a kérdést, hogy azok valóban megfelelő mértékben és módon alá lettek-e támasztva.

Ilyen kérdés motoszkál az ellenzéki szavazókban, hogy vajon valóban elszállt-e Karácsony Gergely körül a támogatottság,vagy csak meg lettek vezetve a politikusok is ezen cégek adatsorai által. A 444 cikkében Róna Dániel ezt állítja:

 

Ha nem lett volna eleve nagy bajban a főpolgármester, és ha nem követett volna el hibákat a két forduló között, akkor ez nem történt volna meg. Nem az van, hogy ereje teljében lévő politikusokat csak úgy levadásznak közvélemény-kutatók. Viszont aki bajban van, azt még mélyebbre lehet lökni.”

 

Hahn Endre állításából meg az is kiderült, hogy „nagyságrendileg ugyanannyian szavaztak volna az ellenzéki pártokra, ha külön indultak volna, mint közös listán”.

Nem éppen ezt lehetett hallani és olvasni a választások előtt. Lehetne ugyan olyan cikkeket és nyilatkozatokat idecitálni, amelyekkel tudnák igazolni az igazukat, de ezek egészen biztos, hogy el lettek nyomva a baloldali összefogás politikusai és hűséges sajtójuk által. A 444 cikkében is mossák a kezeiket az elemzők. Hiszen ők csak a politikusok és a hazai körülmények áldozatai.

Ők csak sugalmaztak olyanokat, hogy a választási eredmény szoros lesz. Aztán mégse lett.

Most pedig féltik az évek alatt szorgosan felépített karrierjüket, és közösen támadják Záránd Péterék online kutatásaikat. Merthogy azok elavultak.

Mind jobboldali, mint ellenzéki szavazó egyszerre kérdezi erre:

 

Miért, a ti módszereitek nem elavultak, azok sokkal jobbak és pontosabbak?
Egy újfajta cirkuszt láthatunk. Tragédia nem történt, a libsi könnyekből mégse fogyhatunk ki.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére