Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csak nem a választási kasszát tömik Karácsonyék a felújítási cunamival?

Horváth K. József

2021.07.07. 13:00

Mindenki a szebbik arcát mutatja felénk, és ami csúf, azt gondosan eltakarja – tartja a bölcselet.

Karácsony Gergelyről jutott ez eszembe, hiszen ha a főpolgármester-jelölti kampányidőszakára gondolunk, akkor összeszámolhatatlan mennyiségben hozakodott elő azzal, hogy ő mi mindent csinál majd a budapestiek érdekében. Nem úgy, mint az általa szívesen cikizett elődje (Tarlós), akire bár szerinte gyatra teljesítménye miatt újjal mutogattak, mégsem tudtak rábizonyítani egyetlen törvénytelenséget sem. Nem szólva arról, ami talán Karácsonynak a legfájdalmasabb, hogy maguk a budapestiek sem hiszik el, hogy az a nagy semmittevés, amit az elmúlt két évben a főpolgi bemutatott, az éppen a budapestiek érdekeit szolgálta. A főváros lakói pontosan látják, hogy Karácsony legfeljebb szavakban szolgálja őket, „tettekben” pedig hatalmasat hasalt a szemükben.

Bukásának legpregnánsabb példája a nyári dugó módszeres megszervezése és magvalósítása. Bár Karigeri már tavaly nyáron megtartotta a hergelési főpróbát a biciklisávok fölfestésével, egyes nagy forgalmú főútvonalak egysávosításával, kiprovokálva, hogy a budapestiek leginkább öklüket rázva „mondjanak köszönetet” a főpolgármester irányukban kimutatott figyelmességéért. S ami a legkülönösebb Karácsonyban, az az a képesség, hogy a vele való ellenszenvet is képes mosolyogva fokozni, méghozzá – főnöke, Gyurcsány szavaival – nem kicsit, nagyon. Az idei nyarat ugyanis további forgalomkorlátozásokkal folytatta a Hegyalja úton, meghosszabbítva a buszsávot. Tarlósék is kísérleteztek vele, de néhány hét után belátták, hogy ez az elképzelés a gyakorlatban nem működik, így meg is szüntették. Karácsonynak azonban minden, a budapesti autósok és gyalogosok rovására tett intézkedés, s az emiatt állandósuló szidalmazása ráfér a képére. Sőt jó liberálishoz illően pofátlanul úgy interpretálja, mintha örülnének neki az emberek. A dugók ügyében pedig ha végképp nem bírják a gyűrődést, akkor azt tanácsolja, hogy „menjenek gyalog”.

De vajon mitől az a különc magatartás? Miért van az, hogy miközben mindenki igyekszik a szebbik arcát mutatni és a csúfat eltakarni, addig Karácsony ezt pont fordítva csinálja? Ő mégis csak politikus, neki sokkal jobban kellene ügyelnie a látszatra, mint a hétköznapi embernek, de nem teszi. Sőt.

Itt vannak ezek a szörnyű dugók, amitől a budapestiek csak kapkodják a levegőt a hőségben és dühükben rázzák az öklüket Karácsonyra. Érdekes, hogy mind a Lánchíd, mind a Blaha Lujza tér felújításához kész tervek, lefolytatott közbeszerzési eljárások várták az új vezetést hivatalba lépésekor. Ha hozzákezdtek volna akkor a munkához (2019), már készen is lennének vele, s akkor a pesti alsó rakpart felújítását sokkal könnyebben el tudnák most viselni a budapestiek.

Ám az embert nem hagyja nyugodni a kisördög. Furcsállja, hogy a Lánchídra Karácsonyék új közbeszerzése öt milliárddal drágábban hozta ki ugyanazt a munkát, mint amit Tarlósék engedélyeivel olcsóbban tudtak volna elvégezni. Ráadásul ez az ötmilliárd forint előlegként azonnal a kivitelezőhöz vándorolt, miközben Tarlós nem milliárdokat, hanem csak 75 millió forintot biztosított volna erre a célra. Ismert, hogy a Blaha Lujza tér felújítása is megdrágult, miközben a műszaki tartalmak tekintetében kevesebb valósul meg, mint Tarlósék terveiben szerepelt.

Ki érti ezt?

Nem elég, hogy Karácsony módszeresen kivívja az állampolgárok ellenszenvét különböző intézkedéseivel, de még a pénzügyek terén is úgy alakulnak a dolgok, hogy a budapestiek joggal gyanakodnak valami szagos manipulációra a háttérben.

Teszi ezt Karácsony akkor, amikor már bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek is, amihez mindenre szükség van csak arra nem, hogy a csúf arcát mutassa az embereknek.

Persze lehet, hogy ez csak átmeneti magatartás. Ahogy közeledik 2022 áprilisa, úgy fog a főpolgármester egyre inkább mosolygósabbá, emberbarátabbá válni.

S ha már a kisördögöt emlegettük… Tessék mondani, önök szerint nem lehetséges az, hogy ez a hirtelen és egyszerre megkezdett felújítási cunami éppen azt szolgálja, hogy minél több pénz gyűljön össze abban a kasszában, amit a kampányra lehet fordítani?

Ahogy Kristóf Attila – Isten nyugosztalja – szokta volt mondani a Magyar Nemzetben, „Én nem tudom.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére