Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Folytatódik az indexes hangulatkeltés – ezúttal a Narancsban

M. Kovács Róbert

2020.07.29. 18:00

Miről ismerni meg a függetlenobjektív sajtót? Hát arról, hogy hiába írnak bizonyítékok nélkül le valamit, az Orbán-fóbiások azt tényként fogják kezelni. Biztos így lesz ez azzal a legújabb konteóval is, amelyben most éppen Schmidt Máriára húzzák rá, hogy kicsinálta az Indexet.

Hosszú előzetesben vezeti fel a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számát a liberális magazin weboldala, nyilván megfelelő eladásokat biztosítva a holnapi lapnak. A hangzatos szalagcím szerint „Schmidt Mária magánakciója indíthatta el az Index szétesésével záruló folyamatot”.

Persze, mi is tudjuk, a kiüresedő Index sorsa most jó téma, zabálják az olvasók. De mire vágyhatnak még a hazai Orbán-fóbiások a mostani megrekedt helyzetben, amikor Dull Szabolcs főszerkesztő jó nagyot durrantott a nullás lisztbe, mire közel 90 munkatársa walesi bárdokként vonult önként a vérpadra, de azt mindmáig senki sem tudja, hogy miért. Hiszen Dull – miután már az ellenzéki pártok szépen tüntetgettek egyet miattuk – azt is kijelentette, hogy lényegében a kutya sem akart beleszólni az indexes tartalmakba, csak a szerkesztőség struktúrájának megváltoztatására vonatkozó, de lefújt Gerényi-terv volt az oka, hogy ő „veszélyben” érezte a lap függetlenségét.

Persze ennyi elég is volt a baloldali média egyéb „független” képviselőinek, hogy teleköpködjék a világsajtót és szokás szerint az Európai Parlamentet is azzal, hogy „a Fidesz szorongatja a legnagyobb független portált”. (Azt a független portált, amelyik a 2018-as választások előtt a Simicska támogatta Jobbiknak feküdt be, míg 2019-ben az önkormányzati voksolás előtt a Momentumnak.)

Sőt: igyekeztek ráhúzni a frissen kinevezett igazgatósági tagokra a „fideszes bélyeget”, ami azért egy Szombathy Pál esetében meglehetősen komoly eredmény lett volna, hiszen világéletében a jelenlegi kormánypártok ellen kommunikált. Így ez sem jött össze. Kellett valaki, aki egészen egyértelműen Fidesz-közeli és eladható, hogy szerepe van a dologban. Mi sem könnyebb feladat a Magyar Narancs számára, mint előkapni azt a fotót, amely Schmidt Máriát és Vaszily Miklóst, az Index mögötti hirdetési cég többségi tulajdonosát ábrázolja kockás abrosz mellett.

Már csak egy jó történet kellett hozzá.

Így a Narancsnál sem voltak restek kitalálták, hogy Schmidt magánakciója volt a Gerényi-terv, és azt a Fideszben senki sem hagyta jóvá, még csak nem is tudtak róla.

Az állítás mögött pontosan annyi bizonyíték áll, mint amennyi a Pesti Srácok azon cikke mögött, amely szerint az Index széthullásához vezető igazgatótanácsi ülés után Dull Szabolcs főszerkesztő elsőként Dobrev Klárával, a bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc feleségével és a DK EP-alelnökével egyeztetett. Mindkét lapnak van egy-egy meg nem nevezett forrása a két állításhoz, de valójában semmivel sem támasztják alá, hogy igazat mondanak. Na a Pesti Srácok és az írásukat szemléző egyéb jobboldali médiumok, így a 888 is, kapott hideget-meleget az állításért.

Ugyanakkor biztosak lehetünk benne, hogy az ellenzéki pártok képviselőit egy percig sem fogja zavarni az atombiztos bizonyíték hiánya abban, hogy tényként kezeljék Schmidt Mária szerepét az Index szétverésében. Már látom előre, ahogy a DK, a Jobbik, a Momentum jeles képviselői majd egyöntetűen szólítják fel a Fideszt, hogy tisztázza Schmidt Mária szerepét az ügyben. Ami viszont azért lesz csak érdekes, mert egyébként Dobrev Klára mindmáig nem tisztázta, bár rá nyilván nem vonatkozik az indexesek titoktartási szerződése, hogy mégis mi a búbánatról beszélgetett Dull Szabolccsal. Ráadásul míg Dobrev Klára pártpolitikus, Schmidt Mária nyilvánvalóan nem.

De ez senkit sem fog zavarni. Hiszen a lényeg: fenn kell tartani azt az álhírt, hogy a kormány szétverte az Indexet. Akár igaz, akár nem... Szép dolog is ez a független újságírás...

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére