Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gáz van Romániában! Anyám kikészült

Filipp Dávid

2021.10.06. 14:45

Romániában kolbászból van a kerítés! Ja, nem!

 

Szoktam olvasni különböző külföldről finanszírozott hazai sajtótermékekben – 444, Telex –, hogy Romániában milyen jó az élet, Magyarország csak mögöttük kullog, milyen remek hely már a keleti szomszédunk.

Persze felmerül a kérdés, hogy ha Románia tényleg ennyire jó hely, akkor miért nem költöznek ezek a remek újságírók mondjuk Piteștire vagy Szucsávára, de ebbe most ne menjünk bele.

Hogy mennyire jó az élet Romániában, az is mutatja, hogy

édesanyám mostanában elkeseredve hív fel, és magyarázza nekem, hogy a gázárak otthon alsó hangon másfélszeresére, de egyes szolgáltatóknál akár hétszeresére is nőhetnek.

Az előző hónapban 600 lej volt a mutter gázszámlája, ami nagyjából 43 500 forint. Családi barátaink 1100 lejt fizettek, ami majdnem 80 ezer magyar forintra tehető.

Szeptemberről beszélünk, könyörgöm! Mi lesz, ha jön a mínusz tíz?

Romániában idén már volt egy 25 százalékos gázáremelés. A szakértők három okot szoktak emlegetni:

  • a világpiaci árak emelkedése,
  • az orosz importtól való függőség,
  • az energiapiac liberalizálása.

Az egy dolog, hogy Románia komoly mértékű gáztartalékokkal rendelkezik – mondjuk azt sem képes kitermelni –, de a remek románok 2020-ban kitalálták, hogy

valamennyi romániai gázipari cégnek az általa kitermelt mennyiség 40 százalékát a Közép-európai Gázelosztó Központ bécsi tőzsdéjén kell értékesítenie.

Ezzel az a probléma, hogy bécsi gáztőzsdén a Gazprom diktálja az árat, tehát a belföldi árak egy külső tényező függvényei. Románia 80 százalékban saját készleteiből fedezi a belső fogyasztást, de a kormánynak nemigen van módja rá, hogy adminisztratív eszközökkel szabályozza a gáz árát, mivel az EU kötelezettségszegési eljárást indíthatna, amennyiben sérülnének a szabadpiaci elvek.

És mit tesznek ilyen esetben a románok? Hát, amit szoktak:

benyalnak Brüsszelnek! A lakosság számlájára, persze.

A szolgáltatók pedig lehúznak mindenkit.

A Maszol.ro nevű erdélyi magyar hírportál egy olvasójuk példáján keresztül ismertette, hogy

mekkora a gáz Romániában.

K. A. augusztus 31-én kapott egy e-mailt a szolgáltatótól, amelyben arról értesítették, hogy október 1. és december 31. között 225 lej/MWh áron fogják neki számlázni a földgázt, ami áfával együtt 267,75 lejt jelent. K. A. egy ideig szóhoz sem jutott a döbbenettől, ugyanis mostanáig 35,05 lej/MWh áron vásárolta a gázt.

Eddig télen havi 700 lej körül volt a gázszámlám. Mit fogok csinálni most, hogy hétszeresére emelték az árat?”

– teszi fel a költői kérdést olvasójuk.

A vásárhelyi olvasó esetében a gáz ára megnégyszereződött, ami azt jelenti, hogy novembertől kezdődően a számlák értéke is négyszerese lesz a tavalyinak. A kedden megbukott román kormány azzal állt elő korábban, hogy a gázszámla 25 százalékát automatikusan a központi költségvetésből fedezik. Ennek ellenére ha a négyszeres értékű számla negyedét a kormány állja, akkor a fogyasztónak a tavalyi összeg háromszorosát kell majd kifizetnie.

Ha tehát az elmúlt télen havi 500 lejt fizetett, az előttünk álló fűtési szezonban 2 ezer lejes számlákat kap.

Ebből 500 lejt (36 ezer forint) áll a kormány, a fennmaradó 1500 lejt (109 ezer forint) pedig fizetheti a fogyasztó, feltéve, ha lesz miből.

Jó az élet odaát, na!

Hétfőn sürgősségi rendeletet fogadott el a román kormány arról, hogy 5,2 millió háztartás a villanyszámlájának, 2,2 millió háztartás a gázszámlájának kifizetéséhez kapjon támogatást. A földgázfogyasztás kapcsán azok a háztartási fogyasztók részesülhetnek támogatásban, akiknek fogyasztása 2021. november 1. és 2022. március 31. között 80 köbméter és 1000 köbméter között lesz. A földgázszámlák kompenzálása elérheti, de nem haladhatja meg a 25 százalékot. A kompenzálás csak abban az esetben jár, ha a fogyasztó költsége nem megy a 125 lej/MWh referenciaár alá.

Egyébként a legnagyobb román szolgáltató, az E.ON is drágított.

A német vállalatnál tavaly nyáron 79 lejbe került egy MWh, idén pedig 145 lejbe, a különbség kerek 80 százalék.

Szeptember 23-án a Stiripesurse.ro összedobott egy remek cikket, amely a „Magyarország az ő Orbánjukkal mindent megtesz az állampolgáraiért: az uniós fővárosok közül Budapesten a legalacsonyabbak az energiaárak” címet kapta. (Az ő „Orbánjuk” arra utal, hogy Romániában is van egy Orban, Ludovic Orban házelnök, volt kormányfő – a szerk.)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi statisztikáira alapozva azt írták, hogy Budapesten a lakossági fogyasztóknak szánt villamos energia átlagára 10,63 euró (3780 forint) kilowattóránként. Ennél alacsonyabb árat csak a nem EU-tag Szerbia fővárosában, Belgrádban mértek, 8,11 eurót. Bukarestben ez az összeg lényegesen nagyobb volt, 17,47 euró (6213 forint). Összehasonlításképpen: Koppenhágában, Berlinben és Londonban 33,82 euró, 33,55 euró és 27,81 euró kilowattóránként a villamos energia ára, tehát ebben a három európai fővárosban fizetnek a helyiek legtöbbet.

Szintén augusztusban a lakossági gáz átlagára 2,87 euró (1020 forint) volt kilowattóránként Budapesten. A felmérésben szereplő fővárosok közül Budapesten volt a legalacsonyabb a gázár, ennél még Belgrádban is többet kellett fizetni, konkrétan: 3,26 eurót. Bukarestben a gáz ára akkor 3,85 euró (1370 forint) volt. A legdrágább pedig Stockholmban, Koppenhágában és Amszterdamban a gáz átlagára: 22,33 euró, 12,38 euró, illetve 10,99 euró kilowattóránként.

Az ábrákon jól látszik, hogy tényleg Bukarest és minden más európai főváros mögött kullogunk.

De jól van ez így.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére