Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyöngyösi sütheti saját pecsenyéjét a Jobbik élén

Horváth K. József

2022.07.06. 16:10

Bár Gyöngyösi Márton, a Jobbik frissen megválasztott elnöke hiába verte el nagy fölénnyel Jakab Péter jelöltjét, Földi Istvánt az elnökválasztáson, mégis gyakran emlegetik egy lapon a nevét Retkes Attiláéval, aki az SZDSZ utolsó elnökeként, a párt megszűnésekor leoltotta a villanyt.

 

Gyöngyösi persze hangsúlyozza, hogy ő nem akar Retkes Attila lenni. Hogy lesz-e mégis, azt az idő eldönti. Az mindenesetre tény, hogy a volt SZDSZ-elnök tulajdonneve finoman szólva nem indít el pozitív gondolatokat az ember fejében. Önálló minőségjelzőként ugyanis a retkes szó nagyon koszos, a piszoktól fekete és érdes tapintású testrészt jelent.

Ilyen értelemben akár az SZDSZ-re, akár a Jobbikra gondolunk, ezek a negatív jelzők rájuk nézve is megállják a helyüket. Mindkét párt céljainak középpontjában ugyanis a választók átverése vitte, viszi a prímet. Az SZDSZ a rendszerváltoztatás legkényesebb időpontjában – magát antikommunistának feltüntetve – verte át a fél országot a hatalom megszerzéséért, hogy aztán összeálljon Horn Gyulával és komcsijaival.
A Jobbik ugyanaz, pepitában, komoly rasszista retorikával kiegészítve. Pedig Csurka már a 2010-es választások előtt megmondta, „aki a Jobbikra akar szavazni, az tegye, de tudjon róla, hogy ezzel az MSZP-t és az SZDSZ-t támogatja, ugyanis a Jobbik e két párt fantomszervezete.”
És lőn! A balra tarts már Vonánál elkezdődött, Jakabnál pedig kiteljesedett, s lett belőle összefogás Gyurcsánnyal. Miért? Ugyanúgy a hatalomért. És még véletlenül sem azért, hogy jót tegyenek a magyaroknak. Sokkal inkább azért, hogy kifosszák őket, ismét külföldi kézre adva a Horn-Pető által kiárusított, Orbán által visszavásárolt nemzeti vagyon jelentős részét.

Ebbe a képbe jön bele Gyöngyösi Márton, aki régi motorosa a Jobbiknak. Összegyurcsányozott képpel most éppen azt hangsúlyozza, hogy jobbközép, konzervatív pártot akar építeni. Akkor 2006 táján pedig megfelelt neki az a náci retorika, amely a zsidózó, cigányozó Jobbiknak hozta a parlamentbe juttató szavazatokat. Nyilván azért, hogy országgyűlési képviselő lehessen. 2019-től pedig – ugyanannak az aljas, rasszista retorikában gyökerező politikának köszönhetően – elérte élete nagy vágyát, hogy havi sok millió forintos fizetésért EP-képviselővé váljon.

A nyilvánosság persze egyáltalán nem tudta, hogy valójában milyen munkát végez Gyöngyösi a Jobbik politikai boszorkánykonyhájában. Talán még ma sem ismerné a nevét senki, ha nem teszi meg emlékezetes felszólalását a parlamentben a zsidó származású képviselők listázásáról. Hiába kapálózott utána, hogy ő nem azt akarta mondani, hiába kért elnézést, ez voltaképpen senkit nem érdekelt. A zsidó szervezetek ezt még ma is rossz szemmel nézik, s egyáltalán nem akceptálják azt a magyarázatot, hogy régen volt. Tény, abban az időben, 2012-ben, amikor ez a felszólalás elhangzott, a Jobbik még javában a rasszista kommunikációval kereste a helyét a politikai palettán.

Persze mondott Gyöngyösi a parlamentben mást is, csak arra nem figyelt még senki. 2010-ben például még utálkozva beszélt a Nyugatról, s voltak kemény Izrael-ellenes kijelentései is. A krími népszavazáson pedig Oroszország-pártiságról tett tanúbizonyságot, miközben napjainkban nyilatkozatai csöpögnek az Európa-pártiságtól, az Oroszország elleni szankciók támogatásától. Ahogy Nagy Ervin filozófus a Hír TV-ben hangsúlyozta, Gyöngyösi az a fajta ember, aki a mindenkori Jobbik-elnöknek akart megfelelni, hogy egzisztenciáját ne érje baj. Mikor még Vona gárdamellényt viselt, akkor zsidózott, amikor a párt oroszbarát volt, akkor krími eseményeket támogatta, amikor a Jobbik a baloldallal összefogott, akkor gyurcsányista és Európa-párti lett.

 

Jól hangzó szöveg, amit megválasztása után mondott: az óriási vereség után „fel kell rázni” az egész baloldalt. Csak az a kérdés, hogy Gyöngyösi képes-e erre, illetve akarja-e egyáltalán? Vagy neki is az a kényelmesebb, hogy pénzügyi tandemet alkotnak Jakabbal. Így Jakab továbbra is a Jobbik frakcióvezetője lehet, Gyöngyösi pedig készül arra, hogy 2024-ben újból EP-képviselővé válasszák. Ennek azért is nagy a valószínűsége, mert a Jobbikban eltöltött 16 év után az embernek egyáltalán nem az az érzése, hogy majd ő fogja felrázni, megforgatni itthon az egész baloldali világot. A Válasz Online-nak ki is jelentette, azért dolgozik, hogy 2024-ben őt újraválasszák EP-képviselőnek. Így mondta:
„Nekem nagyon konkrét érdekem fűződik ahhoz, hogy a Jobbik a következő megmérettetésen ne hulljon be a parlamenti küszöb alá. Ugyanis én egy örökséget is védek, a saját EP-képviselőségem munkáját. (…) személyesen is sokat vesztenék azzal, ha eltűnnénk a küszöb alatt.”
Magyarán: süti a saját pecsenyéjét.

Nagy valószínűséggel tehát Gyöngyösi nem lesz a Jobbik Retkes Attilája, de nem a vezetői kvalitásai hiánya miatt. Valószínűsíthető ugyanis, hogy két év múlva, az EP-választás után – tehát még villanyoltás előtt – távozik az elnöki székből. A Jobbik pedig addig működik, amíg kitart a parlamenti ciklus, amíg kitart az állami támogatás. Addig meg csak kijön valahogy Jakabbal, hiszen Mamuszka érdeke is ez.

Retkes dolgok.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére