Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyurcsány portálja dühös, mert Orbán megvédi a magyar vállalkozókat

Horváth K. József

2022.06.18. 10:00

Éktelen haragra gerjedt Szijjártó a globális minimumadótól – kiabál címében a Nyugati Fény, a DK online krónikája.

 

A portál címadása azt jelenti, hogy maga Gyurcsány kiabál a pulpitusról, s valójában ő gerjedt éktelen haragra, nem a magyar külügyminiszter. Ha pedig Gyurcsány indulatos, akkor annak oka az szokott lenni, hogy Orbán már megint valami rettenetesen gonosz dolgot készül elkövetni.

Ez most is így van, kérem tisztelettel. A magyar miniszterelnök meg akarja védeni a magyar vállalkozókat, hogy az átlagos 7,5 százalékos magyar adószint helyett ne kelljen nekik 15 százalékos, tehet a jelenleginél kétszer nagyobb mértékű adót fizetni. Ezzel nemcsak ők, hanem Magyarország is komoly versenyhátrányt szenvedne, a vállalkozók közül sokan tönkremennének, a munkanélküliség pedig a 2010 előtti gyurcsányi időkéhez közelíthetne.

 

Amerikában ugyancsak a minimumadó okán háborognak. Ott egyenesen Magyarország példaszerű határozott elutasító kiállását dörgölték az elnök orra alá:
„Miért nem utasítja el Joe Biden elnök ezt a rettenetes ötletet ugyanolyan világosan, ahogy azt Magyarország teszi?”
– tette fel a kérdést Twitter-oldalán a globális minimumadó bevezetésének terveiről az Amerikaiak az adóreformért felelős elnöke, Grover Norquist. A szervezet vezetője figyelmeztetett, hogy a minimumadó árt az állampolgároknak és az adófizetőknek.

 

A magyar álláspontot dicsérte a Trump-párti amerikai szakértő is, Russ Vought, aki az egyik legbefolyásosabb stratéga és a Republikánus Párt nemzeti szárnyának vezető alakja. Twitter-oldalán úgy fogalmaz:
„Örülök, hogy Magyarország elutasítja a Biden-kormányzat által a legmagasabb globális minimumadóért folyó versenyt!”

A határozott magyar kiállás az EU-pénzügyminiszterek tegnapi ülésén így hangzott: Nem támogatja Magyarország a globális minimumadó európai bevezetését – ezt személyesen is megerősítette Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek fórumán. A kormány szerint a magyar gazdaság sikerének egyik titka éppen az, hogy alacsony az adószint, tehát megéri idejönniük a külföldi cégeknek. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a minimumadó itthon adóemelést jelentene és megszűnnének munkahelyek, így a nemzetközi nyomás ellenére sem szabad támogatni – hangzott el az M1 Híradójában.

Magyarország korábban támogatta ennek az adónemnek a bevezetését, mert akkor ez elsősorban a digitális technológiai cégek – Apple, Facebook, Google – megadóztatását jelentette volna.

 

A Mackeeper szerint ha például az Apple piaci tőkeértéke megegyezne egy ország éves GDP-jével, akkor az akár tagja lehetne a G7-csoportnak is. A több mint 2100 milliárd dolláros eredményével az Apple tőkeértéke nagyobb, mint az országok 96 százalékának a GDP-je. Ezzel maga mögé utasítja például Olaszországot, Brazíliát, Kanadát, de még Oroszországot is. Valójában a világon mindössze 7 ország GDP-je haladja meg az Apple piaci tőkeértékét.

Szóval eredetileg a javaslat ezen cégek megadóztatásáról szólt, ám közben valahogy megváltozott. Kikerültek belőle a cégóriások, és bekerültek helyükre a termelő vállalatok, köztük a magyar vállalkozók is.

Hát ezt nem engedi a magyar kormány és ezért dühös Gyurcsány portálja. Ez egyáltalán nem meglepő, a Böszme – mint tudjuk – sosem állt magyarok pártján. Miért pont most állna oda, amikor még a háború is súlyosbítja a gazdaságok helyzetét? Ezért ha valaki az ügy kapcsán a gyurcsányi magatartást mint a minősített aljasság kirívó példáját emlegetné, nem állna messze a valóságtól.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére