Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kanizsai Tar-vágás apróbb nyelvtani hibákkal

888.hu

2022.07.25. 20:40

Aligha olvas vagy olvasott Esterházy Pétert Tar Mihály. Valószínűleg ennek tudható be, hogy a fent nevezett úr nem tulajdonított különösebb jelentőséget a kitűnő író azon – némileg átalakított – tételének, miszerint „egy bizonyos szint fölött nem megyünk egy bizonyos szint alá.”

 

Tar Mihály, a méltán nem közismert Kanizsa Médiaház ügyvezetője közösségi oldalán hányt epét Tusványos kapcsán. Magasröptű Facebook-dolgozatában „remek stílusérzékről” bizonyságot téve – afféle szitokként használva a szót – lerománozta az erdélyi és anyaországi magyarokat. Vagyis úgy en bloc minden jelenlévőt, legyen az angol, észt vagy francia és „csordának” bélyegezte őket.

Tar úr nyilván nagyon unatkozott a júliusi hőségben, amikor megpróbálta szavakba és mondatokba önteni nem éppen magasröptű gondolatait. A kísérlet felemás sikerrel járt, mert tényleg kialakultak a szavak, amelyek tulajdonképpen – egy kis képzelőerő segítségével – mondatokká is összeálltak, ám az értelemnek és a gondolatnak igencsak híján volt a sebtében és indulattal összetákolt betűhalmaz. Pedig Tar Mihály egyik foglalkozását tekintve mégis csak szerkesztő-riporter, vagyis újságíró volna, nyilván ez irányú tapasztalatai predesztinálják arra, hogy mellékállásban élvezettel és minden hozzáértés nélkül szapulja a magyar labdarúgó-válogatottat vagy éppen Tusványos résztvevőit. Mikor, mit, csak össze lehessen szarozni valamit.

 

Azért a szakma nem minden fortélyát sikerült jól elsajátítania, a magyar nyelvtan szabályaival nincs egészen tisztában. Már Facebook-dolgozata felütése is arra késztetne egy általános iskolai tanítót, hogy jó vastag piros vonallal aláhúzza az első két szót.

A „végig hallgattam” helyesen „végighallgattam”, és a magyarban gyakori igekötőket – ha az ige előtt állnak – mindig egybe kell írni. Szóval a „ki megy ez az ember” fordulat drámaisága a helyes „kimegy” variációval jobban érzékeltethető lenne.

 

További jó Facebook-epeömlést és sok-sok nyelvtani példamondat gyakorlását kívánjuk Tar úrnak!

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére