Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kárpátaljai magyar iskola javára gyûjt a Fidelitas

Horváth József György

2017.11.21. 19:28

Kárpátaljai magyar iskola javára hirdet online gyûjtést a Fidelitas - közölte a Fidelitas nemzetpolitikáért felelõs alelnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Vincze Géza elmondta: az idén harmadik alkalommal meghirdetett, Fogjunk össze Kárpátaljáért! elnevezésű országos adománygyűjtő akció kedvezményezettje ebben az évben a Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola.

Kárpátalja legkeletibb magyar nyelvű középiskolájában 147 gyermek tanul, a diákok 70 százaléka bányászcsaládból való, és mivel a bányák évek óta nem működnek, a szülők többsége munkanélküli. A tanintézménynek nincs tornaterme, nincsenek vagy gyengén felszereltek a szaktantermei. A gyűjtésből befolyt összeget az iskola fejlesztésére fordítják.

Adományozni év végéig lehet a www.karpataljaert.hu oldalon bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

Vincze hozzátette: az előző évekhez hasonlóan az online gyűjtés mellett idén is szerveznek majd helyi akciókat vidéki nagyvárosokban és Budapesten. A Fogjunk össze Kárpátaljáért! akció keretében az előző években összesen 3,7 millió forintot sikerült összegyűjteniük a kárpátaljai oktatás fejlesztésére, illetve a kárpátaljai nehéz sorsú, árva és elhagyott gyerekek megsegítésére.

Párkányi Eszter, a Fidelitas szóvivője arról beszélt: a Fidelitas kiáll a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés mellett, és ugyanerre kér minden magyar ifjúsági szervezetet. A mentőcsomag célja, hogy a jelenleg tagállami hatáskörben lévő kisebbségvédelem bizonyos eszközei az európai uniós jog részévé válhassanak – mondta.

A polgári kezdeményezést április 3-án iktatta az Európai Bizottság, a kezdeményezőknek ettől a naptól számított egy év áll rendelkezésükre, hogy egymillió támogató aláírást gyűjtsenek.

Párkányi Eszter hangsúlyozta: a www.minority-safepack.eu oldalon leadhatja támogató aláírását minden 18. életévét betöltött európai uniós állampolgár, vagyis azok a nem európai uniós tagállamban élő határon túli magyarok is, akik rendelkeznek magyar állampolgársággal.

Kitért arra: Európa 47 államában hozzávetőleg 340 történelmi kisebbség él, lélekszámuk meghaladja a 100 milliót, tehát minden hetedik európai polgár valamelyik történelmi kisebbség vagy etnikum tagja. Az Európai Unióban 23 hivatalos nyelv van, ezeken kívül körülbelül 60 regionális vagy kisebbségi nyelvet beszélnek, az ebben érintett európai uniós állampolgárok száma hozzávetőleg 50 millió.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére