Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Márki-Zay mosakodása zsidóügyben és a fradisták testtartása

Horváth K. József

2022.01.15. 13:30

„Kérem, hogy a zsidóságot ne használja alantas politikai céljai elérése érdekében. Hiszen a zsidó társadalom színes, akár politikai, akár bármely más tekintetben” – írta válaszában Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) kuratóriumi elnöke Márki-Zay Péternek, aki a múlt vasárnapi Facebookon közölt videóüzenetében mosakodásképpen a zsidóságot is megemlítette.

Most három nyilatkozatot teszek egymás mellé. Az eredetit, Márki-Zay-ét, Szabó Györgyét és Kubatov Gáborét, akit a Fradi elnökeként idézünk.

Márki-Zay nyilatkozatához az apropót Veszprémy László Bernát egy, a Times of Israel hasábjain megjelent írása adta, amelyben a szerző azt sorolta, hány antiszemita politikussal fotózkodott és dolgozott már együtt Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt. Így például Sneider Tamás volt szkinheaddel, a Jobbik volt elnökével, a jobbikos Bíró Lászlóval, aki tetűcsúszdásoknak nevezete a zsidókat és – a Mindenki Magyarországa Mozgalma révén pedig – a szintén jobbikos Rig Lajossal, aki a cigányokat a zsidók biológiai fegyverének nevezte.

Márki-Zay úgy mentegette magát, hogy a Jobbik azóta megváltozott…

Aztán – eléggé el nem ítélhető módon – szóba hozta a már elhunyt Arthur Finkelsteint — a Fidesz korábbi kampánytanácsadójáról –, hogy akiről csupa negatív jelzőt sorolt, pedig, ugye halottról jót, vagy semmit: „antiszemita, zsidó, homofób, meleg”. Kiemelte továbbá: Finkelstein szerinte abszolút gátlástalan ember volt, antiszemita kampányokat segített, melegházasságban élt, homofób kampányokat vezényelt le.

És akkor jött a teljesen megmagyarázhatatlan megjegyzése: „A Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés.”

Most jöjjön a mazsökös Szabó György reakciója: „Amikor Finkelstein urat említette, mint antiszemita zsidót, vajon eszébe jutott-e legfőbb szövetségeseinek egyike, a báránybőrbe bújt náci párt, azaz a Jobbik vezetője? Hiszen nincsenek rosszabbak, mint az öngyűlölők. Bár ezt ön is jól tudja, hiszen nem lehet könnyű egy olyan koalíció miniszterelnök-jelöltjének lenni, amely a magyar nemzeti öngyűlöletet a legmagasabb szintre, szinte társadalmi normává emelte a politikai paletta bal oldalán. (…) Kérem, hogy a zsidóságot ne használja alantas politikai céljai elérése érdekében. Hiszen mint ahogy ebből a levélből is kitűnik, a zsidó társadalom színes, akár politikai, akár bármely más tekintetben.”

És végül, de nem utolsó sorban idézzük Kubatov Gábor Fradi-elnököt, aki ebben a felelősségteljes pozíciójában tíz év kemény munkájával bebizonyította, hogy a legnépszerűbb magyar csapat szurkolóinak milyen a testtartása a témában. Újévi köszöntőjében felidézte: „Európa tíz legjobb szurkolói csoportja közé választották a mi Ultráinkat. (…) A Maccabi Tel Avivval játszottunk itt egy meccset. Az egész világ azt figyelte, lesz-e valami kivetnivaló a szurkolásban. Egy szó sem volt. Ahol egy olyan sztár van, mint a Tóth Potya István, az a klub eleve nem lehet kirekesztő.”

Hogy ki az a Tóth Potya István? A budapesti Dohány utcai zsinagóga udvarán, a Wallenberg emlékparkban található márványtábla tanúsága szerint immár az FTC legendás játékos-edzője, Tóth Potya István (1891-1945) is szerepel azok között, akik a vészkorszakban zsidó életeket mentettek.

Kommentár helyett ismételjük meg Szabó Györgynek, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) kuratóriumi elnökének kérést Márki Zay Péterhez: „Kérem, hogy a zsidóságot ne használja alantas politikai céljai elérése érdekében.”

Budapest, 2021. február 16.Tóth István unoka, valamint Tóth Krisztina és ifj. Tóth István ükunokák (b-j) a mártírhalált halt Tóth Potya István labdarúgó, edző halálának 76. évfordulóján az abból az alkalomból tartott megemlékezésen, hogy az üldözötteket mentő játékos neve felkerült a Wallenberg Emlékparkban az embermentők márványtáblájára 2021. február 16-án.MTI/Szigetváry Zsolt

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére