Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Márki-Zay Péter a viselkedésével rászolgált a számonkérésre

888.hu

2022.02.05. 13:40

A baloldal miniszterelnök-jelöltje többször használta diszkriminatív módon a „fogyatékos szót”.

 

Mint ismeretes, dr. Szabó Ervin országgyűlési képviselőjelölt és Márki-Zay Péter tartott utcafórumot Orosházán. A baloldali miniszterelnök-jelölt azonban nem tette zsebre, amit kapott, ugyanis

egy kerekesszékes néni számonkérte a politikust, sőt meg is legyintette.

Márki-Zay Péter sokat tett azért, hogy így fogadják őt, hiszen már minden társadalmi csoportot vérig sértett vállalhatatlan kijelentéseivel.

Többek között használta az ostoba, tudatlan, aberrált szavakat, de olyan hasonlatokat is megengedett már magának, mint a trágyával etetett gomba. A baloldal miniszterelnök-jelöltje becsmérelte a nyugdíjasokat; azon lamentált, hogy hány zsidó van a Fideszben; és homoszexuálisnak nevezett olyanokat, akik nem beszéltek a magánéletükről a nyilvánosság előtt. Mindezt úgy, hogy közben arról beszél, hogy ő „szeretetországot” akar építeni.

Legutóbb pedig a fogyatékos szót használta diszkriminatív módon a fideszesekre nézve.

Emlékezetes, Gyurcsány Ferenc jelöltje az egyik szokásos vasárnap esti Facebook-bejelentkezésében sértegette a Fidesz támogatóit és szimpatizánsait. Márki-Zay „fogyatékos propagandistákat” emlegetett.

Márki-Zay Péter nem először használta a fogyatékos szót degradáló értelemben.

A Mediaworks Hírcentruma 2018. augusztus 18-áról talált egy olyan Facebook-bejegyzést Sz.-né Aranka oldalán, amelyben a hölgy felidézte Márki-Zay Péter 2018. augusztus 4-i videós bejelentkezését, ahol a baloldal jelöltje azt mondta:

Az irány és a program az, ami miatt tanulnivalónk van, nem a bűnöző múlt. Ez teljesen egyértelmű, gondolom, hogy csak a fogyatékosoknak nem.

Sz.-né ezt fel is rótta Márki-Zay Péternek egy levélben, amelyet a polgármester a következő bejelentkezésében, 2018. augusztus 20-án fel is olvasott, majd elnézést kért rosszul megválasztott szavaiért. „Aranka, elnézést kérek érte, és ezúton igyekszem figyelni, hogy még véletlenül se csússzon ki ilyen szerencsétlen dolog a jövőben a számon” – mondta Márki-Zay, akinek a már idézett Facebook-bejegyzést író hölgy hívta fel a figyelmét otrombaságára.

A hölgy 2021. március 17-én ismét közzétette posztját, amelyben elítélte Márki-Zay Pétert a „fogyatékos” kifejezés pejoratív használatáért. A bejegyzés nem véletlenül született, a polgármester ugyanis ismét használta a szót a kifogásolt értelemben. Erről már a hódmezővásárhelyi Promenád24 című lap is beszámolt. Mint írták,

a polgármester „erkölcsi fogyatékosoknak” nevezte bírálóit, kritikusait.

Tiltakoztak a fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezetek

Márki-Zay vállalhatatlan kijelentéseit elítélte az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ). Az érdekvédelmi szervezet közleménye alapján „a fogyatékosság kifejezés negatív jelzőként való használata sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik és segítőik számára”.

Szerintük „évtizedek fáradságos munkáját képes lerombolni egy közszereplő”, aki „több százezrekhez eljutó nyilatkozatában a fogyatékosságot ellenfelei szellemi képességeinek meghatározására, lekicsinylésére használja”.

A Magyar Nemzet megkeresésére reagálva Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke a következőképpen nyilatkozott Márki-Zay Péter fogyatékossággal élőket sértő kijelentésére:

A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, minthogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené.

Szabó László szerint

az, hogy valaki ezt a szót a hülye szinonimájaként használja, az egyszerű emberi tahóság, közéleti, politikai személytől ilyet hallani pedig visszataszító.

Közös közleményben tiltakozott több fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezet. Az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete közös közleményében azt írta: az autisták, mozgáskorlátozottak, siketek, nagyothallók, siketvakok, pszichoszociális értelmi fogyatékossággal élő személyeket tömörítő szervezeteink hosszú ideje küzdenek azért, hogy a közbeszédből végleg eltűnjenek a pejoratív, mindannyiunk számára sértő kifejezések.

A „fogyatékos” szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személy felé – legyen az ép vagy fogyatékossággal élő – negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő. Fontosnak tartjuk, hogy a közszereplők példát mutassanak a társadalom felé, és tevékenységük során fel se merüljön, hogy bárkit ilyen jelzővel pejoratív módon illessenek

A 888.hu-nak nyilatkozott Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége elnöke, aki

szégyenteljesnek nevezte Márki-Zay Péter megnyilvánulását.

Nem engedhet meg egyetlen közszereplő sem. Az, hogy milyen pozícióra készül, az hatványozottan súlyosbítja a tettet, de ez szerintem pozíciótól független. Az emberről magáról árul el nagyon sokat, hogy miként nyilvánul meg. Miniszterelnök-jelöltként azonban a teljes ellenzéki oldalt képviseli, amit ő mond, az a háta mögött álló politikai erők szava is. Hát ezt most sokan meghallottuk. Igen, még a siketek is” – fogalmazott a politikus.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére