Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Puszta kézzel a tankok ellen?

Horváth K. József

2022.03.10. 15:30

Az ukrán Szerhij Rebrov – a Ferencváros labdarúgó csapatának korábbi ukrán sikertrénere, aki most az arab világban az Al-Ain csapatánál tölt be vezetőedzői funkciót – meghökkentő nyilatkozatot adott az ír Independent című lapnak, középpontjában természetesen a háborúval.

 

„Amint véget ér a szezon, hazamegyek és fegyvert fogok” – állt elő meghökkentő kijelentésével az ukrán sportember, miután lejátszották a szezonból hátra lévő két meccset. Nyilatkozata a goal.com révén volt olvasható a magyar sajtóban.

Bár a háború kitörése óta szinte mást sem hallani, látni a híradókban, hogy az ukránok civil fiatalokat tanítanak a gépfegyver használatára, illetve arra, hogyan kell Molotov-koktélt készíteni, ami valljuk meg, a XXI. század háborújában anakronisztikus és az emberi életekkel kapcsolatban kevés felelősséget viselő magatartás. Nekem borsódzik a hátam, amikor például a felé haladó tank előtt ukrán zászlót lenget egy civil hazafi, hajszálnyira attól, hogy a lánctalpas halálra tapossa.

 

Megértem Rebrovot, hogy el van keseredve. Megértem, hogy aggódik a szülei miatt, akik rendre lemennek a föld alatti óvóhelyre, ha eljött az ideje. Főleg, hogy Rebrov szerint az ő korukban már nehéz lenne elköltöztetni őket Kijevből.

De hogy az edző fegyverrel a kezében akar küzdeni az ellenféllel szemben, azt nem értem meg; finoman szólva ugyanis nem észszerű magatartás. A túlerő ugyanis óriási. Lényegében csak idő kérdése, mikor fejeződik be a háború az ukránok által nem kívánt, de mégis elkerülhetetlennek látszó végeredménnyel.

Amiről eddig írtam, színtiszta ukrán belügy, kívülről senkinek nincs joga beleszólni. A szemlélő legfeljebb az aggodalmát fejezheti ki és félti azt az embert, aki egy ilyen teljes mértékben egyoldalú fegyveres konfliktusban aktív személyes részvételre vállalkozik.

Más a helyzet Ukrajna budapesti nagykövete, Ljubov Nepop esetében, aki – az ulloi129.hu szerint – egyenesen felszólította a Ferencvárost, hogy távolítsa el állásából az oszét nemzetiségű, de orosz állampolgárságú Sztanyiszlav Csercseszov edzőt. Ennél persze fenyegetőbbeket is mondott a nagykövetasszony: Orbán Viktor kijelentésére reagálva közölte: „stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz”. Hozzátéve: „Ti lesztek a következők, Putyin nem fog megállni!” Majd mintegy felszólítva Magyarországot kijelentette: „adjanak fegyvereket és védőfelszereléseket, hogy megvédhessük magunkat – és önöket!”.

 

Volt már egy időszak Magyarország félmúltjában, amikor éppen Moszkvából mondták meg nekünk, hogy mit szándékozzunk tenni. Most pedig éppen az ellen küzdünk, hogy ugyanez a törekvés Brüsszel felől se fenyegesse hazánkat. Meg tudjuk mi hozni a saját érdekeinknek legmegfelelőbb döntéseket, nincs szükségünk jó tanácsra, még ha háborús övezetből érkezik, akkor sem.

Az ukránok meg úgy döntenek, ahogy akarnak.

Mi elítéljük a támadást, támogatjuk Ukrajna szuverenitását, nem küldünk se katonát, se fegyvert oda, ilyeneket át sem engedünk a területünkön és szolidárisak vagyunk a szomszéd néppel. Mi leginkább annak örülnénk, ha a béke jegyében menekültként befogadhatnánk annyit közülük, amennyit csak lehet. Abban a reményben, ha majd elvonul a vihar, akkor gondos ellátás után visszamehetnek szülőföldjükre épen és egészségesen. Rebrovnak is békés megoldást javasolnék leginkább, mert a süvítő puskagolyók nem ismernek könyörületet.

Egyébiránt a magyar futballszurkolók – akik szintén kivették a részüket az adományok gyűjtéséből – a maguk módján elegánsan léptek föl a kollektív bűnösség elvének alkalmazása ellen a Fradi edzőjével kapcsolatban. A nagykövetasszony kérésre reagálva ugyanis megszavaztatták az ulloi129.hu olvasóit, hogy szerintük el kell-e bocsátani Sztanyiszlav Csercseszovot állásából? A szavazók 91 százaléka elutasította a felvetést.

 

Befutott továbbá egy másik szívet melengető hír, szintén a pálya széléről. Ugyancsak a konfliktusgerjesztés érdekében ugyanis sokan azt terjesztették, hogy a Fradi ukrán kitűnősége, Olekszandr Zubkov azért nem játszik a csapatban, mert a házon belüli orosz-ukrán ellentét ezt nem teszi lehetővé. A Kisvárda elleni hétvégi csapat összeállítása azonban ékes bizonyíték volt rá, hogy nagyon is lehetővé tette.

Szóval a háború a sportot sem hagyja érintetlenül. Kár, hogy Ukrajna „felső szintjéről” is rendre olyan nyilatkozatok látnak napvilágot, amelyek háborúba küldik azokat a lényegében fegyvertelen civileket, akiktől azt várják el, hogy puszta kézzel birkózzanak meg a tankokkal, harckocsikkal, rakétákkal.

Mindezt miért? Olyan, talán nem is annyira titkos nyugati érdekekért, amelyek Ukrajna jelenlegi vezetőit tüzelik föl arra, hogy biztassák az ukránokat, adják életüket és vérüket a „hazáért”. Tényleg a hazáért? Kérdés...

Nem inkább egy másik ország nemzetközi elszigeteléséért? Nem a nemzetközi nagytőke érdekeinek jól jövedelmező, feltétlen kiszolgálásáért?

Máséval a csalánt...? – kérdik ilyenkor gyakran idehaza.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére