Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rosszul lefordított tweetbõl csinált hírt az Index és a 444

888.hu

2019.03.12. 18:23

Hülyének akarták beállítani az amerikai elnököt. Fordítva sült el.

Kedden délután az index.hu és a 444.hu felfedezte magának Donald Trump Twitter-csatornáját, és ha már arra jártak, gyorsan megpróbálták befeketíteni az amerikai elnököt. Hogy erre pontosan miért is volt szükség két szuperfüggetlen, saját bevallásuk szerint elfogulatlan szerkesztőségben, arra nehéz magyarázatot találni. De az biztos, hogy a kísérlet kudarcot vallott.

A két lap ezt a tweetet szemelte ki magának:

Az index és a 444 az első mondatot egyaránt így fordította:

Manapság túl bonyolultak a repülők a repüléshez"

– írták.

Maradjunk annyiban, hogy ez a mondat akár jelenthetné ezt is. Vagyis, hogy az amerikai elnök szerint már olyan bonyolult a repülő, hogy fel sem tud szállni. Vagy azt, hogy

Manapság a repülőket egyre bonyolultabb vezetni."

Vajon melyik megoldás a helyes? Ez csak a kontextus alapján dönthető el, ha önállóan állna a mondat, akkor mindkét megoldást helyesnek fogadhatnánk el.

Ám a következő mondatban Trump arról ír, hogy nem pilóták kellenek a repülőbe, hanem MIT-s informatikusok – a sok kütyü és számítógép miatt. Vagyis a gépek vezetésének bonyolultságáról beszélt.

Mindez apró malőr lenne, ha nem ez adná a cikk apropóját.

A 444.hu egyébként még tovább is vitte a sztorit. Õk azt is odaírták, hogy "nem jó, ha a gépek már annyira bonyolultak, hogy ő sem érti". Azonban Trump nem írt ilyesmit.

Az amerikai elnök egyébként arról írt, hogy a repülőgépek és számos más "termék" használata is egyre bonyolultabbá válik, ahelyett hogy a régi elvet követnék a cégek, miszerint "minél egyszerűbb, annál jobb. A másodperc törtrésze alatt kell dönteni, és a bonyolultság veszélyt teremt" – írta Trump. A repülőgépekkel kapcsolatban azt írta, nem szeretné, hogy Einsteinnek kelljen lennie egy pilótának. Olyan pilóták kellenek, akik, ha szükséges, akkor könnyen urai tudjanak lenni a helyzetnek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére