Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szintet lépett a píszí: Az oroszlánkirály kirekesztő, Mary Poppins pedig rasszista

Zelenka Dóra

2019.03.29. 17:38

A píszí élharcosai már nemcsak a "nemi erõszakot elkövetõ" Disney-hercegektõl, hanem a 19. századi rasszista klasszikus regényektõl is meg akarják óvni a fiatalabb generációkat.

Ma már szinte minden héten hallunk olyan esetről, mikor kiderül valamely, már klasszikusnak számító műről, filmről, könyvről, színdarabról, hogy bizony az rasszista, homofób vagy „kulturálisan érzéketlen”.

Az amerikai iskolákban Mark Twain Huckleberry Finn kalandjai című 1884-es regénye közel 100 éven keresztül volt kötelező olvasmánya az iskolásoknak. A politikai korrektség azonban 2019-ben a tantervet is utolérte. New Jersey törvényhozói úgy rendelkeztek, hogy Twain regényét véglegesen eltávolítják az iskolai tantervből.

A törvényhozók szerint ugyanis a 19. századi mű számos faji attitűdöt és sztereotípiát használ, amelyek a liberális agymenés szerint „megzavarhatják” a tanulókat.

Ahelyett, hogy ezeket a klasszikusokat használnák fel arra, hogy megtanítsák a gyerekeket a történelemre, a jogalkotók egyszerűen úgy döntöttek, hogy megszabadulnak tőlük.

Az év elején a New York Times közölt egy hosszú cikket arról, hogy miért nevezhetjük rasszistának a Mary Poppinst. Egy másik – szintén igen felvilágosultnak mondható – cikk szerint Az oroszlánkirály című Disney-mese többek között azért kirekesztő, mert Afrikát úgy ábrázolja, mintha ott nem élnének emberek.

Az oroszlánkirály egy sztereotip képet mutat be a kontinensről (...) Afrika több mint egy hatalmas állati szafari"

– olvasható a cikkben.

Harc folyik az ógörög drámák ellen is.

A Sorbonne Egyetem diákjai nemrégiben Aiszkhülosznak, „a tragédia atyjának” Oltalomkeresők című művének a bemutatója ellen tiltakoztak, mert szerintük az, hogy a darabban egyes alakok fekete maszkot viselnek, előmozdíthatják a faji előítéleteket.

Manet sem elég píszí, ezért inkább átnevezik a festményét. 

A párizsi Musée d’Orsay ezen a héten kezdődött kiállítása a Fekete modellek – Géricault-tól Matisse-ig címet viseli. A kiállítás miatt Édouard Manet Olympia című festményének átmenetileg a fekete szolgálólány lett a címadója, a kép most a "Laure" névvel látható.

Sok műértő nem ért egyet a kezdeményezéssel, hiszen a festmény eszmei értékébe a cím is beletartozik, úgy vélik, hogy ezek az átnevezések károsak és elmozdítják a művet történelmi kontextusából, ráadásul még a jelentésük, üzenetük is megváltozhat.

A píszí azonban nem most tört be a művészetbe. 2015-ben egy holland múzeum kezdte el átnevezni a politikai korrektség nevében festményeket. Így lett például a „Fiatal néger lány” című festményből a „Legyezőt tartó lány”.

A politikailag korrekt beszéd képviselői szerint mindezek mellett az összes klasszikus Disney-mesére is ráférne egy pár reform, szerintük ugyanis azok sértik a női egyenjogúságot, függetlenséget, továbbá nemi erőszakra bátorítanak. Ebből is látszik, hogy a liberálisok egyre profibban űzik a belemagyarázás művészetét, és ki tudja, hol van még a vége!

Hófehérke meséje tényleg nemi erőszakra bátorít?

A liberális agymenés szerint az összes Disney-mesét meg kellene reformálni. Egyre több gyerekkorunkat meghatározó mesét tiltanának be vagy alakítanának át nevetségesen sokszínűvé a liberális jogvédők. Mivel a hollywoodi színésznők között pedig egyre nagyobb divat politizálni (ami egyenlő a kiabálással a Trump-ellenes tüntetéseken), most már egyre többen vállalnak szerepet a klasszikus mesék lejáratásában is.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére