Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Amit eddig még nem tudtál a pénzrõl

Tóth Dalma

2016.03.16. 16:12

Hogy kerül drog a pénzemre? Hány országban tudok "II. Erzsébet királynõvel" fizetni?

A világ legnagyobb bankjegye

A 100 000 Peso számít a világ legnagyobb papírpénzének, amelyet a Fülöp-szigeteki kormány készíttetett 1998-ban, a spanyol elnyomás alóli felszabadulás 100. évfordulója alkalmából. A 35,6x21,6 cm-es bankjegy a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, de piacra nem dobták. A magyar bankóknál több mint kétszer nagyobb pénz a gyűjtőknek szánták, akik a limitált kiadású papírt – amelyből mindössze ezer darabot nyomtattak – kb. 3700 dollárért vásárolhatták meg. 

A legnagyobb értékű bankjegy

El tudjátok képzelni, hogy  1 000 000 fontot tartotok a kezetekben?  És hogy ez csak egy „papírcetlit” jelent? A Bank of England a II. világháború után 1948-ban nyomtatott egymilliós értékű bankjegyeket. Az új pénzt csak a kormányzat használhatta, azonban néhány bankjegy privát kézbe került. Egy ilyen típusú papírpénz 2008-ban 120 000 dollárért (mai áron kb. 34 millió forinntért) kelt el egy aukción.

Az első ATM

A világ első bankautomatája 1967. júniusában, Londonban állt üzembe. Feltalálója Shepherd-Barron volt, aki megunta, hogy hétvégén a bankfiókok zárását követően nem tud pénzhez jutni.  Az ötlet állítólag tankolás közben a Shell-benzinkútnál fogalmazódott meg benne, amikor látta, hogy az alkalmazottak a munkáltatótól a hivatalos útjaikra olyan utalványt kaptak, amelyekkel tankolni lehetett. A tankolás összegét radioaktív 14-es szénizotóppal rögzítették az utalványokon, amelyeket fizetéskor olvastak le.

A $ eredete

A $ jelet eredetileg a spanyol-mexikói Pesonál használták. A Peso rövidítése Ps volt, majd idővel a rövidítésből is csak az S maradt, az eltűnt P-t pedig egy vagy két az S-en áthúzott vonallal helyettesítették. Az amerikai angolban a mexikói pénzt „spanyol dollárnak” vagy „spanyol tallérnak” nevezték, így amikor az 1780-90-es években az USA az amerikai fizetőeszköz bevezetésekor átvette a $ jelet, dollárnak kezdték nevezni. Szerencsére így ma nem kell tallérnak neveznünk az amerikai fizetőeszközt.

II. Erzsébet királynő

Ausztráliától Tobagoig a világon 33 különböző országban használnak II. Erzsébet királynő arcképével ellátott bankjegyeket. Kanada volt az első ország, ahol az akkor még 9 éves hercegnő arcképét a 20 dollárosra nyomtatták.

Drogok

Gondoltad volna, hogy a te zsebedben lapuló pénz is tartalmazhat drogot? Az USA-ban 10-ből 9 bankjegy drogokkal szennyezett. Az esetek többségében kokaint találunk a papírpénzeket. A kokaint sokan feltekert papírpénzzel szippantják fel, így nem meglepő, hogy a legtöbb esetben kokaint találunk a szennyezett bankjegyeken. A szennyezett bankjegyek arányából amúgy következtetni lehet az ország droghasználóinak arányára is.

A 21. század legnagyobb hiperinflációja

2008-ban Zimbabwe inflációs rátája 231 000 000 (231 millió!) százalék volt. Ezt követően egy szelet kenyér 300 milliárd zimbabwei dollárba került.  A kormány válaszlépésként bevezette az 100 ezer milliárdos bankót; a papírpénzen az 1-est 14 darab nulla követte.  A hiperinfláció után a kormány törvényessé tette a külföldi fizetőeszközök használatát a pénzügyi műveletek során.

Az első papírpénz

Az első papírpénzt a Tang-dinasztia vezette be Kínában. A kínaiak már több mint 500 éve használták a papírpénzt, amikor az Európában megjelent. A legkorábbi európai bankjegy csak 1601-ben jelent meg Svédországban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére