Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Androidoké a jövõ az egészségügyben és a turizmusban

888.hu

2016.03.09. 20:54

Berlinben mutatta be új, emberszerû robotját a Toshiba.

A japán cég beprogramozta a német nyelvet is a Chihira Kanae nevet viselő gép repertoárjába. Az eddigiekhez képest tovább finomították a robot motorikus képességeit, hogy mozgása kevésbé legyen "darabos".

A cég egyébként abból az alkalomból mutatta be legújabb fejlesztését Németországban, hogy Berlinben megrendezték a világ egyik legnagyobb utazással foglalkozó kiállítását, az ITB Expót. Chihira egy információs pultnál fogadta a résztvevőket és válaszolt a kiállítással kapcsolatos kérdéseikre.

Az első emberszerű Toshiba robotot 2014-ben mutatták be Japánban. A legnagyobb változtatás a korábbi modellekhez képest, hogy hatékonyabbá tették a sűrített levegővel működő motorikus rendszert és ezzel életszerűbbé vált az gép mozgása.

Chihira  angolul, japánul és kínaiul elhangzó kérdésekre is tud válaszolni, sőt, a jelbeszédet is ismeri.

A szerkezet megalkotói sokat tanakodtak azon, hogy milyen legyen a robot külseje. Azért választották az emberszerű kinézetet, hogy az idősebb generáció is jobban el tudja fogadni a szerkezetet. Ez jól mutatja, hogy a Toshiba milyen területeken szeretné felhasználni: elsősorban a turizmust és az egészségügyet célozzák meg vele.

Noel Sharkey professzor szerint a nyugati közönségnek nem feltétlenül szimpatikusabb, hogy a gép egészen emberszerű. Sokan feszengnek amiatt, hogy a robotok egyre jobban hasonlítanak ránk. A tudóst nem győzte meg a japán cég érvelése. Szerinte ez a robot nagyon hasonlít egy emberhez, de akkor is egy kicsit olyan, mintha egy horrorfilmből lépett volna elő.

Tudományos körökben jelenleg komoly esztétikai vita folyik arról, hogy az androidoknak hogyan is kellene kinéznie. A japánok az emberhez végletekig hasonlító robotokat kedvelik, míg az amerikaiak és általában a nyugatiak azért szeretik tudni, hogy épp egy emberrel vagy egy robottal beszélnek.

A magam részéről inkább tudni szeretném, hogy épp egy robottal van dolgom. Ez bizalom kérdése, hiszen senki sem szereti ha megtévesztik"

– mondta a professzor, aki robotikát oktat a Sheffieldi Egyetemen.

A világ több pontján is lehet találkozni hasonló androidokkal. A virginiai Hotel Hilton információs pultjánál is emberszerű robot szolgáltat információkat az érdeklődőknek. Igaz, ezt direkt nem tervezték túl élethűre. Az IBM legnagyobb kapacitású szuperszámítógépének mesterséges intelligenciáját táplálták be a nagyjából egy méter magas robotba. A gép feladata mindössze annyi, hogy információval lássa el a látogatókat a helyi látványosságokról.

(BBC)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére