Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Betilthatják a nyugati gyorsételeket

Tóth Dalma

2017.02.03. 14:07

Az egészség nevében csak helyi élelmiszerre szeretnének alapozni Torba lakói. Reményeik szerint ez majd a helyi gazdaságot is fellendíti.

Egyes csendes-óceáni szigetek betiltják a külföldi gyorsételek behozatalát, amiket teljes mértékben helyi élelmiszerekből fognak helyettesíteni. Remélik, hogy ezzel a jövőben több, egyre elterjedtebb egészségügyi problémát előzhetnek meg, például az elhízást.

A gyorsételek magas kalóriatartalommal rendelkeznek, kevés bennük a rost, a fehérje és az ásványi anyag tartalom valamint alacsony a tápértékük. Egy kutatás szerint az erősen kalóriadús gyorsételek dopaminnal árasztják el a agyunkat, amitől elégedettebbnek és boldogabbnak érezzük magunkat. Ez azt jelenti, hogy olyan hatással van a szervezetünkre, mint a drogok. Újra és újra át akarjuk élni az érzést és egyre többet akarunk belőle.

Vanuatu egyik tartománya azonban most a gyorsételek miatt meg szeretné tiltani az élelmiszerek importját. Torba ki szeretné aknázni a helyi termékeny mezőgazdaság és a gazdag természeti források adta lehetőségeket. A tartományt egyébként 10 ezer ember lakja, többségük gazdálkodik – írja a The Guardian.

A helyi közösség vezetője Father Luc Dini szerint az élelmiszerimportnak köszönhetően növekedhet a jólét és egészségesebbek lehetnek az emberek.

Semmi szükség arra, hogy élelmiszert importáljunk, amikor rengeteg fajta élelmiszer megterem a mi földünkön."

– mondta.

Hal, rák, kagyló, taró, jamgyökér, indián banán és ananász is terem a szigeten. Nyugatról rizst, édességeket, halkonzerveket és kekszeket hoznak be, amiket egyszerűen lehet helyettesíteni a helyi ételekkel.

Vanuatu legelszigeteltebb provinciája vagyunk és ennek köszönhetően sikerült megőriznünk az egészségünket, amit később sem szeretnénk elveszíteni. Más provinciákban, ahol beengedik a nyugati gyorskajákat, a gyönyörű fiatal lányok ha elmosolyodnak látod, hogy rohad a foguk a sok cukortól. Nem akarjuk, hogy itt is ez történjen. Nem akarjuk, hogy nálunk is elterjedjenek azok a betegségek, amiket a nyugati gyorskaják okoznak – mondta a helyi közösség vezetője.

A hét elejétől már a turistáknak is csak helyi ételeket szolgálnak fel. Dini szerint a következő két évben minden külföldi élelmiszer importját betilthatják; így Torba lehet Vanuata első organikus tartománya 2020-ra

A központi kormányzat támogatja az elképzelést, ezért semmi akadály sincs Torba lakói előtt, hogy csak a helyi élelmiszerekre alapozzanak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére