Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy eddig ismeretlen dinoszauruszleletet találtak

Nagy Gábor

2015.12.17. 11:43

Spanyolországban egy ismeretlen dinoszauruszfaj megkövesedett maradványait találták meg a Morella közelében lévõ kõfejtõben.

A körülbelül 125 millió éves dinoszauruszfaj megkövesedett maradványaiból a kutatók arra következtetnek, hogy az őshüllő hátán egy egy hatalmas, vitorlaszerű púp húzódhatott végig, melynek funkcióját a paleontológusok egyelőre csak találgatják.

Az állat a "Morelladon beltrani" nevet kapta megtalálásának helye és a kiásását segítő szakember, Victor Beltran után.

A kutatók a kőfejtőben tizennégy fogat, hat csigolyát, a hátgerincből kinyúló tüskéket, bordadarabokat és egyéb csonttöredékeket találtak.

A tudósok a leletekből arra következtettek, hogy a növényevő óriás hossza nagyjából hat méter, magassága pedig két és fél méter lehetett. A gerincből kinyúló tüskék alapján pedig egy hatvan centiméter magas, vitorlaszerű púp lehetett a dinoszaurusz hátán.

Fernando Escaso, a madridi Nemzetközi Távoktatási Egyetem evolúciós biológusa szerint a hátgerincből kinyúló csúcsos "vitorla" a mai elefántokhoz hasonlóan a dinoszaurusz hőleadását segíthette.De az is elképzelhető, hogy a tevékhez hasonlóan a táplálékban szegény időszakokra félretett zsírtartalékok tárolására szolgált. A biológus azonban hozzátette:

Mindezek a funkciók azonban nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy a vitorla szerepet játszott a párzásban és a kommunikációban."


Azoknak a dinoszaurusz szerelmeseknek, akik szeretnének elérhető közelségben látni egy eredeti Tyrannosaurus rex-csontvázat – ráadásul az egyik legjobb állapotban fennmaradt példányt –, nem kell mást tenniük, mint a Berlini Természettudományi Múzeumba látogatni. Ugyanis a 2010-ben talált 66 millió éves fosszíliát csütörtökön teszik közszemlére a berlini múzeumban.

(Daily Mail, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére