Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így bánnak a nõkkel Szaúd-Arábiában

Tóth Hanna

2016.01.14. 17:38

A szaúdiak idén nagyon nem bírnak magukkal.

Samar Badawi nemzetközileg elismert emberi jogi aktivista, aki évek óta harcol a nők jogaiért Szaúd-Arábiában. Badawi most azzal vívta ki a szaúdi hatóságok nemtetszését, hogy korábbi férje, az ügyvéd Walíd Abu al-Khair szabadon engedéséért lépett fel. Al-Khair egyébként 15 éve vesz részt a nő által vezetett emberi jogi mozgalomban.

Samar egész családja meglehetősen lázadó: bátyja Raíf Badawi az a blogger, akit 10 évre és ezer korbácsütésre ítéltek, mert egy olyan blogot hozott létre, ahol az emberek nyíltan kritizálhatták a szaúdi vallási establishment áldásos gyalázatos tevékenységét.

Badawit a helyi aktivisták szerint megalázó módon tartoztatták le kedden Dzsiddában. Kétéves kislányával együtt szállították el és több órás kihallgatást követően vitték át egy másik börtönbe.

Az év legelején a szaúdi hatóságok 47 embert végeztek ki kegyetlen körülmények között. Többek között a síiták körében nagy tiszteletnek örvendő Nimr Al-Nimrt. Rijád szerint a kivégzettek többségének köze volt terrorista szervezetekhez. Badawival szemben nem tudtak ilyesmit felhozni. A nő mozgalmával csak a szaúdi nők helyzetének javításáért harcol.

A sivatagi királyságban borzalmas az emberi jogok helyzete. A nők férfi rokonaik engedélye nélkül nem házasodhatnak, nem utazhatnak és vannak egyes orvosi beavatkozások, amelyekhez szintén szükséges a férfi hozzátartozó engedélye.

Badawit Amerikában ki is tüntették tevékenysége miatt 2012-ben. Õ volt az első, aki pert indított a szaúdi kormány ellen, azért mert nem biztosítottak szavazati jogot a nők számára. Badawinak már többször meggyűlt a baja hatóságokkal: 2014-ben egy brüsszeli fórumon vett volna részt, azonban a szaúdi hatóságok megtiltották neki, hogy elhagyja az országot.

 

(New York Times, The Guardian)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére