Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kétszáz forintért árulnának óvszert a középiskolákban

Tóth Dalma

2016.08.16. 11:03

Amíg a fiatalok korábban a Bravo vagy az IM magazinok tanácsadóinak tették fel kérdéseiket a szexualitással kapcsolatosan addig a mostani fiatalok többsége már újságot sem vesz a kezébe, csak a telefonját nyomkodja.

Régen nevettünk a magazinok tanácsadóinak feltett kérdéseken, vagy az ott elmesélt sztorikon, de a helyzet az, hogy a fiatalok között még ma is rengeteg tévhit kering a szexszel kapcsolatban. Az internet világa pedig csak sokszor megerősíti a téves információkat, ezért fontos, hogy a fiatalok hiteles forrásból tájékozódhassanak.

A lányok között még mindig él az a tévhit, hogy ha a spirálfüzet spirálját felhelyezik maguknak, akkor az segít a fogamzásgátlásban. A gumióvszer újrahasznosítását is sokan javasolják. Azt is elhiszik, hogy aki kólával öblíti ki magát, az nem lesz terhes, vagy hogy az első szex során nem foganhat meg a kisbaba. A szakemberek szerint a saját testük működéséről keveset tudnak a fiatalok, ezért fordulhat elő olyan, hogy a VI. osztályos kislány teherbe esik két VIII. osztályos fiútól. A testükkel kapcsolatosan a fiúkat még mindig az foglalkoztatja, hogy mennyire fontos a méret, a lányoknál pedig örök visszatérő téma a mell mérete.

A tévhitek eloszlatására szolgálna az iskola, vagy a szülők által nyújtott felvilágosítás, de ezek még mindig tabunak számítanak.

A LoveInfot pont ezért hozták létre. Az alkalmazás a kamaszok szexuális felvilágosításáért és a tévhitek eloszlatásáért felel. A LoveInfo elsősorban a 12–22 éves korosztály számára készült, hasznos tanácsokkal, információval szolgál, illetve konkrét segítséget nyújt baj esetén. Az applikáció segítségével a felhasználók megtalálhatják a hozzájuk legközelebbi orvosi rendelőt, illetve azokat a szakrendeléseket, szolgálatokat, ahová a problémájukkal fordulhatnak. Ez lehet nőgyógyászat, bőr- és nemibeteg-gondozó, ingyen hívható lelki és drogsegélyszolgálat, vagy akár babamentő inkubátor, családvédelmi szolgálat. Hasznos tanácsokat, információkat ad a szexuális együttlétre, az azelőtti és az azutáni időre, arra, hogy hogyan lehet elkerülni a leselkedő veszélyeket, betegségeket, netán a nem várt, nem kívánt terhességet.

Az felmérések szerint az első szexuális együttlétre 14-16 évesen kerül sor, a 14 év alattiaknak pedig már a 30 százaléka elvesztette  szüzességét. A fiatalok 60-70 százaléka nem használ semmilyen fogamzásgátló eszközt.

Az adatokból kiindulva a LoveInfo-ra nagy szükség volt már. Az ötletgazda ennél tovább szeretne lépni és azt szeretné elérni, ha a középiskolákban óvszer-automatákat helyeznének el. Az iskolaigazgatók többsége azonban már azt is elutasította, hogy plakátokon reklámozzák az alkalmazást, nemhogy óvszer-automatákat helyezzenek el az iskola területén. Az iskolai vezetőség szerint az automatákkal nem csak a gimnázium idősebb tanulói találkoznának, hanem a fiatalabbak is, akiket ezzel a korai szexre ösztönöznének, ami nem helyes.

A fiatalok többsége azért sem védekezik, mert nem mer óvszert venni, a boltban is inkább csak kerülgetik a polcokat, mire összegyűjtik a bátorságukat, hogy leemeljenek egyet. A gyógyszertárban is elvész az anonimitás. Ebben sokat segítenének az óvszer-automaták, amik áramot sem fogyasztanának, mivel mechanikusan működnek. Az automaták egyszerre 75 darab, minőségi, darabonként csomagolt, Hannoverből származó óvszert tartalmaznának, 200 forintos darabáron. A szerkezet jelenleg az Óbudai Egyetem Kiss Árpád Kollégiumában és egy budapesti szállodában üzemel.

Az iskolaigazgatók többsége felháborítónak tartja, hogy Langmár Bettina „be akarja vinni a szexet az iskolába”. Az igazság az, hogy az már bent van, csak szemet hunynak felette.

A törvényi szerint 12 éves gyerek már létesíthet szexuális kapcsolatot, ez viszont csak akkor nem büntetendő, ha a partner nem idősebb 14 évesnél. A szülők többsége viszont teljesen meg van győződve, hogy az ő gyereke nem érdeklődik a szex iránt.

Magyarországon évente 4-5 ezer abortuszt hajtanak végre 18 évesnél fiatalabbakon és ugyanennyi gyermek születik 18 évnél fiatalabb szülőtől.

(Csaladhalo, MagyarNemzet, VasarnapiHirek, UjNemzedek)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére