Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi lesz Simicska milliárdjaival?

888.hu

2016.06.03. 22:38

Az Index és az Átlátszó szerint ötmillió osztalékot fizet Simicska a Közgép a 2015-ös eredménye után.

A Mandiner szerint a közzétett beszámoló, amelyre a Közgép 5 milliárdos osztalékfizetését alapozzák az Indexnél és az Átlátszónál, nem bizonyítja, hogy a cég ki is fizette, ki is fizethette azt a bizonyos osztalékot.

A cikk szerint a tavalyi 9,6 milliárdos adózott eredményéből a Közgép szeretne 5 milliárd osztalékot fizetni részvényeseinek. Azonban van egy fontos kitétel, mely szerint az osztalékfizetés az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. írásbeli hozzájárulásához kötött.

2014-ben Simicska még 11 milliárdot szedett ki a Közgépből, és 2 milliárdot hagyott bent.

Mindez úgy történhetett meg, hogy 2012-ben az MFB 34 milliárdos hitelkeretre szerződött a Közgéppel, az ellenzék által erősen vitatott módon. Azt nem lehet tudni, hogy Simicska milyen feltételek mellett kapott hitelt, ám a lap állítása szerint baráti közegben született szerződés egyes pontjai egészen más értelmet nyernek kevésbé baráti időkben. Például komoly nehézségeket okozhat, hogy a bank – fedezetvédelmi okokból – blokkolhatja a közgépes osztalékfizetést.

Most jön a csavar

Az állami tulajdonú bank a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkárhoz, Németh Lászlónéhoz tartozik, akire korábban, fejlesztési miniszterré való kinevezésekor is Simicska embereként utalgatott a sajtó. Ám, van egy csavar a történetben, Lázár János személyében. 

A Mandiner szerint ugyanis egy igen erős kormányzati szereplő blokkolta a Közgép osztalékfizetését. A portál megkereste a Miniszterelnökséget, a Közgépet, az MFB-t ám választ sehonnan sem kapott. 

Az általuk megkérdezett jogi és számviteli szakértő szerint a nyilvános beszámolókból csak egy év múlva fog kiderülni, hogy kifizették-e, kifizethették-e Közgépnél az 5 milliárdos osztalékot a tulajdonosnak. 

Kezdjünk el aggódni Simicska milliárdjaiért? 

(Mandiner

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére