Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Na és te hány mûanyag zacsit használsz el egy héten?

Sümeghi Lóránt

2016.07.31. 18:40

A britek felkötötték a gatyájukat: amióta múlt év októberétõl 5 pennyt számítanak fel az egyszer használatos mûanyagzacskókért a kereskedelmi egységekben, azóta nyolcvanöt százalékkal, 500 millió darabra esett vissza a számuk.

Egy évvel korábban még több mint hétmilliárd darabot használtak fel a hét legnagyobb szigetországi áruházlánc vásárlói. Első gyorsfelmérése nyomán a környezetvédelmi tárca úgy vélte, hogy jól működik az környezetvédelmi intézkedés bevezetése.

Anglia Nagy-Britannia utolsó része, amely fizetőssé tette a műanyag bevásárlótáskákat, ugyanis Skóciában, Walesben és Észak-Írországban ezzel a módszerrel már sikerült jelentősen csökkenteni az egyszer használatos zacskók számát. 

A rendelkezés a legalább 250 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásokra vonatkozik kötelezően, de kisebb üzletek is kérhetnek pénzt a műanyag zacskókért.

A kormány a rendelet életbeléptetésekor azzal számolt, hogy 80 százalékkal csökkenthetik a bevásárlószatyrok használatát az üzletekben - írta a The Guardian című brit napilap internetes oldala.

A londoni Imperial College egy minap közzétett tanulmánya szerint a Nagy-Britannia körüli vizekbe kerülő műanyaghulladékat az óceáni áramlatok futószalagként szállítják északra, két év alatt elérnek az Északi-sarkvidékre, ahol évekig keringenek körbe-körbe. 

Korábbi becslések szerint legkevesebb egy trillió darab műanyahulladék fagyott bele a tengeri jégbe az elmúlt évtizedekben, ami azt jelenti, hogy a területen még a jól ismert csendes-óceáni szeméttakarónál is koncentráltabban van jelen a műanyaghulladék.

A szakemberek szerint öt trillió darab műanyagszemét úszkál a világ óceánjaiban. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az óceánokba került műanyag hatással van az állatok egészségre, a táplálékláncon keresztül pedig az egész ökoszisztémára.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére