Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Õ nyerte az orvosi Nobel-díjat

Tóth Dalma

2016.10.03. 13:58

Az idei orvosi-élettani Nobel-díjat Josinori Oszumi japán tudós kapta a sejtkutatás területén elért eredményeiért.

A kitüntetés mellé 8 millió svéd korona, azaz 257 millió forint díjazás is jár. A Nobel-díjat 107. alkalommal ítélték oda, amit december 10-én veheti át a tudós.

Josinori Oszumi 1945-ben született Fukuokában, Japánban. Az illetékes bizottság indoklása szerint a tokiói műszaki egyetem molekuláris sejtbiológusa az autofágia, vagyis a sejtekben zajló, leegyszerűsítve "önevésként" emlegetett folyamat kutatása révén érdemelte ki az elismerést.

A lizoszóma a citoplazmában elhelyezkedő eukarióta sejtszervecske, két legismertebb feladata a heterofágia valamint az autofágia. Heterofágiáról akkor beszélnek, ha például valamilyen kórokozó kerül a sejtbe, azt bekebelezi az úgynevezett primer lizoszóma, kialakul a szekunder lizoszóma, majd a lizoszomális hidrolázok lebontják az idegen ágenst. Autofágiánál a lizoszóma bekebelezi a sejt feleslegessé vált szervecskéit és elvégzi enzimatikus lebontásukat.

A díj létezése óta eddig három magyar Bárány Róbert, Szent-Györgyi Albert és Békésy György nyerte el a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat

(Nobelprize, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére