Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pályára állt a Juno ûrszonda

Nagy Gábor

2016.07.05. 10:48

Eddig sikeres a Jupiter-misszió.
Magyar idő szerint kedd hajnalban, 5:53-kor sikeresen pályára állt az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) Juno űrszondája a Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter körül. Az űrszondának 20 hónapig kell kitartania, amely a misszió után belehull a bolygó légkörébe.
Hurrá, nem ment pocsékba a 284 milliárd forintos projekt!

Azaz sikerült a Floridából csaknem öt éve elindított Junót pontosan pozicionálni, fő hajtóművét 35 percen át üzemben tartani, hogy eléggé lefékezzék az űrszondát 240 ezer km/h-s sebességéről. Így a Jupiter gravitációs ereje magához tudta vonzani az űrszondát.

A neheze még hátra van!

A Juno, amikor a bolygóhoz legközelebb halad el, nagyjából 4800 kilométerre lesz a Jupiter felhői fölött, bőven az erőteljes sugárzás övezetében. Az űrszonda érzékeny tudományos műszereit ezért egy 180 kilogrammos titánkamra védi, mert a gázbolygó körül megtenni kívánt 37 kör alatt annyi sugárzás éri, mint amennyi 100 millió fogorvosi röntgennek felelne meg.

A tudósokat különösen az érdekli, hogy mennyi vizet tartalmaz a bolygó, ami döntő fontosságú annak meghatározásában, hogy a Naprendszeren belül hol született az óriás.

(NASA)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére