Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
 

Pokemon Go, a pedomaci kedvenc játéka

Sümeghi Lóránt

2016.08.10. 12:39

Továbbra is hatalmas rajongás övezi a kiterjesztett valóságra épülõ Pokemon Go alkalmazást, amely mostanra már a nyugati világ nagy részén, mindkét domináns platformon is elérhetõ. Azonban az elképesztõ népszerûségnek örvendõ játék egyre nagyobb fejtörést okoz a bûnüldözõszerveknek, miután egyre több pedofil aknázza ki az alkalmazás okozta közösségi lehetõségeket.

Továbbra is hatalmas rajongás övezi a kiterjesztett valóságra épülő Pokemon Go alkalmazást, amely mostanra már a nyugati világ nagy részén, mindkét domináns platformon is elérhető. Azonban az elképesztő népszerűségnek örvendő játék egyre nagyobb fejtörést okoz a bűnüldözőszerveknek, miután egyre több pedofil aknázza ki az alkalmazás okozta közösségi lehetőségeket.

A megközelítőleg egy hónappal ezelőtt elérhetővé vált, ingyenes alkalmazás pár héten beleül toplistássá nőtte ki magát, miután az Egyesült Államokban ez alatt az idő alatt mintegy húszmillió aktív felhasználót tudott magáénak. A Pokémon Go-láz viharsebességgel hódította meg nemcsak az amerikai kontinenst, hanem egész Európát és Óceániát is. A Magyarországon elérhető verzióra sem kellett túl sokat várniuk a felhasználóknak, miután július 16-ától immár itthonról is vadászhatnak a szörnyecskékre a rajongók.

A Pokémon Go egy olyan sokszereplős online szerepjáték, ahol több játékos, egyszerre képes egymással kapcsolatot teremteni egy kiterjesztett valóságon alapuló világban. A játék használata során a legismertebb vadon élő szörnyecskéket trófeaként lehet összegyűjteni, a játékban azonban már valóságos földrajzi helyeken zajlanak a kalandok.

A játék élményét pontosan az adja tehát, hogy a felhasználó kedve szerint bolyonghat a valóság és a virtuális tér között okostelefonjának segítségével.

Továbbá a user experience intenzitásán még az is nagyot dob, hogy a begyűjtendő szörnyecskék száma bizonyos lelőhelyeken (a PokéStop-oknál) megsokszorozódik, amely még több felhasználót sarkall az intenzív gyűjtögetésre. Ráadásul különféle modulokat (Lure-okat) is le lehet tölteni az alkalmazásban kiegészítésként, hogy még hatékonyabban felfigyelhessenek a játékosok a ritkábbnál-ritkább helyeken előforduló pokémonokra.

Így fordulhatott elő, hogy az alkalmazásban komoly piaci lehetőséget fedeztek fel egyes szórakozóhelyek is. Ugyanis azzal pörgették fel a látogatóik és a vendégeik számát, hogy bizonyos időközönként elhelyeztek maguk körül begyűjtendő szörnyecskéket, melyek mágnesként vonzották az elszánt játékosokat.

A gond az, hogy nemcsak a vendéglátósok figyeltek fel az alkalmazás körüli mágnes-effektusra.

Elsőként Nagy-Britanniában merült fel a Pokémon Go alkalmazás vonzerejének a veszélye a fiatalokra nézve. A szigetországban mintegy 750 ezerre becsülik a pedofil hajlamúak számát, akik már valaha fogyasztottak vagy közöltek tiltott tartalmakat. Nem beszélve arról a több tízezer szexuális ragadozóról, akik a tettlegességet sem vetették meg. 

A lancastershire-i rendőrség tájékoztatása szerint, már néhány gyanús helyiség után is megkezdték a nyomozást, miután több szexbolt környékén és elhagyatott, külvárosi területen is úgy ítélték meg, hogy valakik célzottan szórták be szörnyecskékkel az ominózus gyűjtőpontokat.

Azonban nem csak a rendőrség figyelt fel az alkalmazás természetellenes vonzerejére.

A közösségi médiában is számtalan szülő tett közzé aggódó hangvételű bejegyzéseket, miután észrevették, hogy 6-8-10 éves gyermekeik az iskolából hazafele jövet, gyakran alternatív utakat választottak annak érdekében, hogy ritka pokémonok után vadásszanak.

Az Egyesült Államokban viszont a hatóságok nemcsak a pedofiloktól intenek óva a Pokémon Go kapcsán, hanem az utcai bűnözőktől is. A legfrissebb statisztikák szerint egyre gyakoribbak azok az utcai, erőszakos rablások, melyben az áldozatok kifejezetten kiskorúak, és a Pokémon Go segítségével csalták őket tőrbe az elkövetők.

Egyelőre nem érkezett hivatalos közlemény a Pokémon Go fejlesztőitől, a Niantic Inc.-től az egyre hangosabb kritikákkal kapcsolatban. Egy-egy vehemensebb Pokémon-ellenes kezdeményezés az USA-ban még odáig is elment, hogy petíciót indítson annak érdekében, hogy végérvényesen töröljék a PokéStop-ok és Lure-ok funkcióját az alkalmazásból, mivel indoklásuk szerint "ezek már túlnőtték a kontrollált szórakozás által lehatárolt területet".

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

 
MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére