Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Új terepen zajlik tovább az izraeli-palesztin konfliktus

Tóth Hanna

2016.03.31. 21:48

Miközben a múlt hét folyamán mindenki az izraeli katona által lelõtt palesztin merénylõ haláláról készített videóval volt elfoglalva, a felszín alatt gazdasági terepen is tovább zajlott a harc Izrael és Palesztina között.

Nemzetközi színtéren is egyre komolyabb vita övezi a közvetlenül vagy közvetve a nyugati parti illegális izraeli telepek területén működő izraeli és más külföldi cégek működését. Legutóbb az Európai Unió és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa hozott meg ezekkel szemben kritikus döntéseket.

A fokozódó nemzetközi kritika nyomán egyre jobban aggódik az izraeli vezetés, hiszen

évi több száz millió sékelnyi veszteséget is okozhat  a zsidó államnak az 1967-ben Izrael által megszállt Nyugati Part területén működő vállalkozások fokozatos felszámolása.

Noha, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szerint a döntések csak „egy újabb Izrael-ellenes cirkusz” részei, a valóságban nem kevés fejfájást okoz ez a helyzet az izraeli diplomáciának. Az izraeli külügyben aggódnak, hogy a telepek elleni egyre erősebb nemzetközi kiállás további negatív hatással lehet külkapcsolataikra is, ennek már jeleit is látni vélik: az Emberi Jogi Tanács döntése ellen - amely a megszállt területeken működő vállalatok listázását foglalta magába - Izrael olyan hagyományosan szoros diplomáciai kapcsolatai sem emelték fel hangjukat, mint Németország (!) vagy Franciaország.

Annak ellenére, hogy az Izrael-ellenes bojkottra való felhívásokat Izrael teljes mértékben elítéli, mondván, hogy ez delegitimálja az egész államot, sőt 2011 óta bünteti bojkottra felhívó mozgalmakat-személyeket, üzleti érdekeiket szem előtt tartva, az olyan nagy vállalatok is az izraeli telepekről való fokozatos kivonulás mellett döntöttek, mint az idehaza is ismert kozmetikai termékeket gyártó Ahava, a SodaStream vagy az Izraelben nagy népszerűségnek örvendő Bagel Bagel.

 

(Forrás: Wikipédia)

Az Izraelre nézve negatív gazdasági hatásokra hívja fel a figyelmet Avichai Snir a Bar-Ilan Egyetem professzora, aki szerint

a világ egyre inkább kompetitívvé válik, egy ilyen környezetben pedig az államok egyre jobban próbálják meggyőzni saját polgáraikat arról, hogy helyben készült termékeket vásároljanak, keresve a módját annak, hogy csökkentsék az importot és növeljék a hazai exportot. Izrael esetében azonban a sok helyről sugallt "megszálló hatalom imázsa" semmiképp sem segít ebben.”

A külföldön élő palesztinok többsége a dél-afrikai apartheid ellenes mozgalmakhoz hasonlítva, egyértelműen támogatja ezen vállalatok minél hamarabbi kivonulását a Nyugati Partról, azonban nem ennyire egyértelmű a kép a helyszínen, sőt még a Palesztin Hatóságon belül sem.

Az ott élő palesztinok és vezetőik hiába tekintenek a palesztin földek megszállásának legfőbb szimbólumaként ezekre a telepekre és gyárakra, azokon mégiscsak több tízezer palesztin ember dolgozik, még ha rosszabb körülmények között is mint izraeli társaik,
ezzel csökkentve az amúgy nyomasztóan magas munkanélküliségi rátát.
 

Egy dolog biztosnak tűnik, az izraeli-palesztin konfliktus nem a helyzet megoldása felé közelít, sőt a mindennapi erőszakon túl most már a gazdaság területén is mindennaposakká válnak az összecsapások.

( Al-Monitor, Vice, Haaretz, Gush Shalom)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére