Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Veszélyben a Rubik-kocka

Bertha László

2016.05.26. 15:28

A bûvös kocka formáját ábrázoló európai uniós védjegyét támadja az uniós bírósági fõtanácsnok.

A bűvös kocka formáját ábrázoló európai uniós védjegyét támadja az uniós bírósági főtanácsnok.

Rubik Ernő 1977-ben megkapta találmányára a szabadalmaztatási jogot. Ezt követően megkezdődött magyarországi gyártása és hatalmas sikert aratva önálló életre kelt. Akkoriban Magyarországon minden 10. ember megvásárolta a kockát és ezzel egy időben külföldre is terjesztésre került az amerikai Ideal Toy játékcégen belül.

2003 óta évente rendeznek Rubik-kocka-világbajnokságot, amivel kétség nem férhet ahhoz, hogy ez az egyik legnagyobb magyar találmány, amelyre igazán büszkék lehetünk.

A méltón elhíresült logikai játék védjegyét azonban most igazán komoly veszély fenyegeti. A Bíróság lengyel főtanácsnoka, Maciej Szpunar szerint

meg kell tagadni a lajstromozást az olyan formák esetében, amelyek alapvető jellemzői szorosan kapcsolódnak az áru fő funkciójához.”

Ha ezeket a jellemzőket, jegyeket csupán egyetlen gyártó részére tartanák fenn, akkor a versenytársak lehetőségei igencsak le lennék szűkítve az áru formáját illetően. A főtanácsnok szerint ellentétes lenne a közérdekkel, ha a lajstromozással biztosított oltalom a hasonló formájú kirakós játékok minden típusát magában foglalná azok működési elvétől függetlenül. 

A mai közlemény szerint pedig 1999-ben az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) a "háromdimenziós kirakós játékok" tekintetében közösségi térbeli védjegyként lajstromozta a Rubik-kocka formáját. 

2006-ban a Simba Toys német játékgyártó cég kérelmezte az EUIPO-tól a térbeli védjegy törlését, többek között azzal az indokkal, hogy az olyan – az elforgathatóságban rejlő – műszaki megoldást tartalmaz, amely megoldás csak szabadalomként oltalmazható, védjegyként azonban nem. A kérelmet az EUIPO elutasította, ezért a Simba Toys keresetet nyújtott be a határozat hatályon kívül helyezéséért. 

A védjegyoltalom azt jelenti, hogy a védjegyet meghatározott árukkal vagy szolgáltatásokkal kapcsolatban kizárólag az a szervezet/személy használhatja a kereskedelmi forgalomban, amelynek/akinek javára a lajstromozás történt. A védjegy tehát nem magát a terméket vagy szolgáltatást védi, hanem megkülönbözteti azt a más(ok) áruitól vagy szolgáltatásaitól.

Védjegyként oltalomban részesülhet minden grafikailag ábrázolható megjelölés, amely alkalmas arra, hogy valamely árut vagy szolgáltatást megkülönböztessen mások áruitól vagy szolgáltatásaitól.

A keresetet az uniós törvényszék elutasította, méghozzá azzal az indokkal, hogy a Rubik-kocka formájának grafikai ábrázolása nem tartalmaz olyan műszaki megoldást, amely azt gátolná, hogy uniós védjegyoltalomban részesülhessen. A döntést a német cég megfellebbezte. 

A főtanácsnok kedden nyilvánosságra hozott indítványában a vitatott formát illetően, úgy véli, hogy az oltalom nem terjedhet ki minden olyan háromdimenziós kirakós játékra, amelynek elemei egy 3x3x3-as kockát alkotnak. 

A főtanácsnok indítványa nem jelenti a bíróság azonosulást az állásponttal, ugyanakkor tapasztalatok szerint egyetértés alakul a testület és a főtanácsnok közt.

(The Local, Origo)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére