Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rétvári: a kormány nem csak beszél a környezetvédelemről

MTI

2020.09.25. 15:30

Több támogatást kapnak azok a gazdák, akik erdőt telepítenek, és különös hangsúlyt fektet a környezettudatosságra az oktatásban a kormány – mondta Rétvári Bence államtitkár.

 

Fontos, hogy a köznevelés a tanórákon kívül is a természetvédelmet szolgálja”

– mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken, a Pest megyei Zebegény településfásítási programjának megnyitóján.

Rétvári Bence, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy

a kormány nemcsak beszél a környezetvédelemről, hanem az oktatás, a mindennapok, a hétvégék és a nyári szünet részévé is kívánja tenni azt.

Hozzáfűzte, az iskolásoknak is fontos, hogy a tanórákon kívül elsajátítsák a természetbarát szemléletet, amihez a fásítási programok is hozzájárulnak.

Az Ökoiskola programban mintegy 1000 iskola vesz részt. Rétvári Bence kitért arra, hogy a fenntarthatósági témahét, amelyet a járvány miatt tavaszról októberre kellett halasztani, előreláthatólag 1542 iskolában valósul meg, 18 581 osztály és 330 255 diák részvételével. Hozzátette, hogy A világ legnagyobb tanórája szintén a fenntartható célokra összpontosít, a környezetvédelemre, a természetvédelemre, és tavaly 634 iskolából 4700 osztály csatlakozott a programhoz.

Az államtitkár beszélt arról, hogy

az Erzsébet-táboroknak már évek óta fontos részei a környezetvédelmi tematikájú programok.

A Csodaszarvas táborokban 83 200 diák vett részt különböző környezetvédelmi programokon, és az erdei vándortáborokban az elmúlt szezonban 160 csoportban 4000 diák fedezte fel az erdőket, környezetközeli élményeket szerezve – fűzte hozzá Rétvári Bence.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy a kormánynak fontos a kétmillió hektárnyi erdő egészségi állapotának megőrzése és az erdőtelepítések növelése. Ennek érdekében a korábbiaknál lényegesen nagyobb, a fafajtától függően

80–130 százalékkal több támogatást vehetnek igénybe az erdőt telepítő gazdák a Vidékfejlesztési Programban.

Emelkedtek az erdő létesítésének és ápolásának egységárai is, hogy minél kedvezőbb feltételekkel juthassanak forráshoz a gazdák. Eddig 17 ezer hektár erdő telepítésére érkezett pályázat, és 3 ezer hektár fásítására – mondta az államtitkár. A települési fásítási programra 500 millió forint áll rendelkezésre, és 500 településen 12 ezer fasort ültetnek el – fűzte hozzá az erdőkért felelős államtitkár.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, hogy a kormánynak fontos az alkalmazkodás a klímaváltozáshoz, és ennek részei a fásítási programok. A Klíma- és természetvédelmi akcióterv egyik célkitűzése, hogy 27 százalékra sikerüljön növelni az erdővel borított területek arányát Magyarországon, ezért

vállaltuk, hogy évente egymillió fát ültetünk, minden újszülött után legalább tízet”

– mondta a kormányszóvivő.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére