Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A hír, amire itthon mindenki vágyott: kiváló lesz idén a barackszezon

Nagy Gábor

2019.06.28. 16:20

Hazánk egyik legfontosabb gyümölcsének nagyon jól jött ki a lépés: a májusi eső és a júniusi kánikula.

Országszerte folyik a kajszibarack betakarítása és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint idén nagyon-nagyon jó terméssel számolhatunk. Persze, a tavalyi rettenetes év után ez nem is csoda. Kis hazánkban a barack az egyik legfontosabb gyümölcs. Fogyasztása mindenki számára több mint ajánlott kategória:

18 év alatt eredeti formájában, 18 év felett kifőzve is.

A NAK közleményében azt írta: Magyarországon jelenleg 5777 hektáron folyik a termesztés (ez folyamatosan növekszik), amiről az előzetes termésbecslés alapján az idén körülbelül 32 ezer tonna gyümölcsöt szedhetnek le. Az elmúlt években átlagosan 24 ezer tonnányi volt az éves termésmennyiség, tavaly viszont ennél jóval rosszabb, kevesebb, mint 10 ezer tonna.

A kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van (a méltán híres gönci barack is itt terem), ahol csaknem 1500 hektárnyi ültetvény található. De további barackparadicsomok találhatóak Bács-Kiskun megyében (itt a ceglédi kajszibarack terem), Fejér megyében, Somogy megyében és Heves megyében.

A magyar piac mellett külföldön is egyre keresettebb portéka a magyar barack. A NAK azt írta: az elmúlt években 3,5 ezer tonna körüli volt a kivitel a friss kajsziból, zömmel Ausztriába és Németországba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére