Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A klímaváltozás komoly hatással van az érzelmi életünkre

Tóth Dalma

2018.09.10. 19:18

Vannak pszichológusok, akik külön erre szakosodtak.

A klímaváltozásnak sokszor csak a fizikai hatásaira gondolunk: a szélsőséges időjárásra, a fajkihalásra, az élőhelyek pusztulására, vagy épp a levegő- és vízminőség romlására, az élelmiszerről nem is beszélve. Azonban a kutatások szerint a klímaváltozás a mentális egészségünkre is egyre nagyobb hatással van.

Habár itthon még nem divat, Ausztráliában már vannak pszichológusok, akik külön a környezet változása által okozott problémákra szakosodtak. Kicsit túlzásnak érzem, de a távoli kontinensen már létrehoztak egy ingyenes segélyvonalat is, ahol az emberek képzett pszichológusokkal beszélgethetnek arról, milyen érzelmeket vált ki belőlük a klímaváltozás.

És hogy mik a tünetek? Idegesség, depresszió, düh, reménytelenség, tehetetlenség, szégyenérzet és bűntudat.

A jelenséget már megfigyelték az inuitoknál is. Az inuitok Kelet-Szibériától Alaszkán és Kanadán át Grönlandig húzódó arktikus területeken élnek. Ashlee Cunsolo egy, a bennszülött kultúrák megőrzéséért felelős intézet vezetője, és kollégája, Neville Ellis – aki a Nyugat-Ausztráliában uralkodó szárazságtól szenvedő farmereket vizsgálta – rájöttek, hogy a gyors környezetváltozás egyfajta gyászt vált ki az inuitokban. Mindehhez a jégolvadás, a kiszámíthatatlan időjárás, az élőhelyük és a megélhetésük elvesztése járul hozzá. Ezt ökológiai gyásznak nevezik. Ez egyféle mentális és érzelmi fájdalom, ami stresszt és szomorúságot okoz, mindezt pedig a környezet változása váltja ki.

Az inuitoknál tökre érthető, hogy aggódnak a klímaváltozás miatt, hiszen ez az eddigi életformájukat fenyegeti. De azért amikor egy európai ember annyira aggódik emiatt, hogy pszichológusra van szüksége, ott egyéb gondok lehetnek. Nektek milyen napotok van ma?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére