Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Áder János: A Kárpát-medencében súlyosak lehetnek a klímaváltozás hatásai

888.hu, MTI

2021.04.12. 10:30

A köztársasági elnök hétfő reggel nyitotta meg az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferenciát, ahol a Kárpát-medence klímaváltozásával foglalkoznak a szakemberek.

 

A találkozó időszerűségét Áder János köztársasági elnök szerint az adja, hogy

öt évvel a párizsi megállapodás után „ma távolabb vagyunk az akkor elfogadott céloktól, mint a megállapodás pillanatában”,

ezért „időszerű, reményt keltő és tiszteletre méltó”, hogy a magyarországi helyzetről egyeztetéseket kezdjenek a szakemberek.

A köztársasági elnök szerint ennek a konferenciának jók a lehetőségei, mivel Magyarország harmincéves nemzeti éghajlatváltozási stratégiával rendelkezik.

Az Országgyűlés törvényben rögzítette a 2050-re kitűzött klímasemlegességi célt,

a magyar nagyvárosok pedig csatlakoztak az Under2 mozgalomhoz.

Hozzátette, hogy a koronavírus harmadik hulláma miatt sokan nem gondolnak a következő évekre, miközben nagyon fontos lenne ez, mivel ha nem készülünk fel a klímaváltozás gazdasági, természeti és egyéb következményeire, annak nagyon rossz hatásai lehetnek a magyarok életére.

Az államfő megjegyezte, miközben készült a beszédre, több fontos kérdés is eszébe jutott. Először, hogy miként lehetséges a klímaváltozásról, fenntarthatóságról való gondolkodás társadalmi támogatottságát növelni, miként lehet mindenki számára nyilvánvalóvá tenni, hogy amiről kutatási eredményeik szólnak, „mindannyiunk életét befolyásolják”, legyen szó klímaváltozásról, fenyegető vízválságról vagy a biológiai sokféleség hanyatlásáról. Továbbá miként lehet elérni, hogy

a kedvezőtlen tendenciák bemutatása ne „klímadepresszióhoz” vezessen, hanem egyéni és közösségi cselekvés mozgatórugója legyen.

Ezek mellett még egy nagyon fontos kérdés: hogyan lehet a környezeti fenntarthatósági, gazdasági, társadalmi, politikai érdekeket összeegyeztetni.

Áder János beszéde végén idézte a Nobel-díjas Gábor Dénest, aki már 1963-ban azt mondta:

Az emberiség eddig a természettel küzdött, mostantól a saját természetével kell megküzdenie.”

„Az önök vállalása nem kevesebb, mint hogy segítenek bennünket megküzdeni saját természetünkkel” – mondta a köztársasági elnök, aki sok sikert kívánt a tanácskozáshoz, és eredményes munkát a következő évekre.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére