Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy óra alatt két és fél millió tonna szemét kerül a vizekbe

Bokor Gábor

2019.06.30. 10:10

Ez azért valljuk be, aggasztó.

A budapesti Tropicariumban hoztak létre egy installációt, hogy szemléltessék, mekkora károkat okoznak a műanyag eszközök a környezetnek, én például nem is gondoltam volna, hogy kontinensnyi méretű szeméthegyek úsznak a vizeken. A legmegdöbbentőbb, hogy a legfrissebb kutatások szerint

egy óra leforgása alatt mintegy két és fél millió tonna szemét kerül a vizekbe.

Farkas Vivien, a Tropicarium környezetkutatója szerint az orvoslásához nem szükséges radikálisan megváltoztatni az életmódjukat sem a gyerekeknek, sem a felnőtteknek, apróbb dolgokra kell odafigyelni, hogy a probléma ellen tenni tudjunk.

Fotó: AFP

Az áramlatok összegyűjtik a vízbe került szemetet, és úgynevezett szemétszigetet hoznak létre, melyből öt nagy van jelenleg a bolygón.

A legnagyobb a csendes-óceáni, ami már akkora, mint Észak-Amerika területe. Szinte alig akad olyan hulladékfajta, amely ne lenne megtalálható a természetes vizekben. Ezek közül a legnagyobb problémát a műanyagok okozzák

– fogalmazott a kutató, aki szerint vannak semleges, lebegő képességű szemetek. Szinte az összes a víz tetején ragad meg és ott gyűlik össze az áramlatok révén. A legtöbb szemét a PET-palackból és az egyszer használatos műanyag eszközökből áll össze, ilyenek például a nylonzacskók, melyeket a bevásárlás során használunk és megveszünk drága pénzért, hogy haza tudjuk vinni az élelmiszert. Ez egy teljesen felesleges és drága dolog – tette hozzá a környezetkutató.

Azzal szeretnénk felhívni az idelátogatóknak a figyelmét, hogy jelen pillanatban nemcsak az óceánok és a tengerek élővilága szennyezett, hanem már a mi vizeink is. Beletettünk néhány dolgot, hogy szemléltessük, mik szoktak általában lenni a vizekben, amelyekkel az állatok is kénytelenek együtt élni. Természetesen csak olyan anyagokat tettünk bele, amelyektől nem lesz semmi baja a halaknak”

– magyarázta Farkas Vivien.

Elmondása szerint Magyarországon is rengeteg hulladék halad át, egy-egy áradás során 3-5 ezer tonnányi különböző összetételű hulladék mennyiség halad rajtunk keresztül. A gátaknál, víztározóknál ezek felhalmozódnak, így nem csak a törmelék és a gallyak jelentenek problémát, hanem a PET-palackok, üvegek, fém és minden más, amit csak el lehet képzelni.

Az óceánok messze vannak tőlünk, így természetesen nem a magyar ember szokott állni a partján és dobja a vízbe a PET-palackot. A legnagyobb mennyiségű szemét főleg azokból az ázsiai országokból érkezik, amelyek egyfajta hulladékgazdálkodási szempontból hulladéklerakatként funkcionálnak világszinten. A fejlett világban tehát nagyon sokszor nem az adott helyen dolgozzák fel a keletkező hulladékot, hanem elszállítják minél messzebbre

– mondta Kump Edina környezetkutató.

Fotó: AFP

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére