Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

K.T. Zelenay: „Egy kutya az Istent látja benned!”

Fodor-Horváth Zsófia

2019.06.02. 14:30

Az író arról mesélt a lapunknak, hogyan inspirálja a munkában idősödő kutyája.

Totti 15 és fél éves, félig süket, félig vak, de hatalmas energia hajtja – meséli balatoni nyaralójának teraszán K. T. Zelenay, azaz Kalmár Tibor, a magyar Dan Brownként számontartott író, a 2038-sikerkönyvek szerzője.

Zelenay mesélt Totti látható mozgáskorlátozottságáról: Totti családtag, ezért természetes volt számunkra, hogy minden tőlünk telhetőt megadunk neki most is. A mopsz fajtára jellemző betegségek pár éve jöttek ki nála, a gerincproblémái miatt most már csak „fókázik”, a mellső lábaival húzza magát. De megtévesztő lehet a látszat, fájdalmai nincsenek, egyszerűen rájött, hogy így sokkal gyorsabban tud haladni!

Totti látható hátrányosságain kívül valóban semmi jelét nem mutatja annak, hogy nehézségei lennének: szaglászik és persze mindent megtesz azért, hogy az asztalra kitett pogácsákból pár falatot kikönyöröghessen.

Az író elmesélte, hogy Totti az első kutyájuk, ezért elkövették azt a hibát, hogy elkényeztették. „Ha egyszer megengedsz neki valamit, onnantól kezdve nincs visszaút” – meséli. A tudatosság tehát fontos a „kutyanevelés” elején, neked kell kialakítani a szabályokat, és bármilyen aranyosan néz, nem szabad ellágyulni.

Zelenayt az írásban is segíti Totti. A 2038-sorozat most megjelent, A végső csepp című hetedik kötetét is nagyrészt a Balaton vidéki nyugalmában írta, ahol Totti társasága nagyban inspirálta. A végső csepp a 2038 sorozat köteteihez hasonlóan egy utópisztikus történet, ám a fenyegetés, hogy az utópia valósággá válik, nem kicsi. A történet ugyanis abban a nem túl távoli jövőben játszódik, amiben az igazi kincs nem az arany vagy a pénz, hanem a víz maga. A könyv azt a provokatív kérdést boncolgatja, hogy vajon mi történne akkor, ha Európa víztartaléka egyvalaki kezében lellen, és az a bizonyos kéz egyik napról a másikra elzárná az országoknak vizet adó csapot.

Zelenay mindegyik történetében fontosnak tartja a valódiságot, komoly aktuálpolitikai, filozófiai, teológiai kérdéseket boncolgat köteteiben. Viszont egyik könyvének elején sem felejtette el megköszönni Tottinak az érzelmi támogatást.

K.T. Zelenay számára az egyik legfontosabb érték a hűség; ez pedig nem csak a könyveiből derül ki, de még Totti nevéből is, aki viszont teljesen „megfelelt” nevének. „Totti a leghűségesebb társ” – mondja Zelenay.

Zelenay szerint egy kutya nagyon sok mindenre megtanítja az embert. Egy kutyával megosztunk egy darabot az életünkből, míg az ő egész élete a gazdájáról szól. „Egy kutya az Istent látja benned, és szolgál egy életen át” – mondja. Zelenay hozzátette, szerencsésnek érzi magát, hogy Totti ilyen hosszú éveken keresztül a társa maradt. Tudja, hogy egyszer majd el kell engednie, viszont hálás Tottinak, hogy erre a nagyon nehéz búcsúra is ő tanítja majd meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére