Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Komolyabb büntetésre számíthatnak a szemetelõk

Tóth Dalma

2018.09.24. 11:00

Az illegális szemétlerakás már mindenkinek az agyára megy. Annak érdekében, hogy megfékezzék a szemetelõket, a kormány azt tervezi, bûncselekménnyé minõsíti az illegális hulladéklerakást.

Elmentek kirándulni a hétvégén, minden szuper. Csicseregnek a madarak, zizegnek a falevelek, friss a levegő, néha még 1-1 mókus is felbukkan a fán. Örültök, hogy kiszakadtatok a hétköznapokból. A szürkeségből a zöldbe, a természet színes kavalkádjába csöppentetek. Idilli a kép. Sétáltok, majd hirtelen megint a rideg valóságban találjátok magatokat. Az illegálisan lerakott szeméthalmaz kizökkent. Sérti a szemeteket. Ráadásul nemcsak borzasztóan néz ki, de még rettentően környezetszennyező is. Nem is beszélve arról, mi van, ha az ott lerakott elemek, a műanyag és a többi szemét bemosódik a földbe, majd a belőlük áramló káros anyagokkal a helyi friss forrást tönkreteszik, ami annyi kirándulót csalogatott oda.

Bosszantó dolog. Az utóbbi időben sajnos elszaporodtak az ilyen esetek. Egyre nagyobb gondot jelent az erdőszéleken és bekötőutakon hagyott építési vagy éppen háztartási hulladék.

Most azonban mindennek vége lehet.

A kormány azon dolgozik, hogy az illegális hulladéklerakást a jövőben ne szabálysértésként, hanem bűncselekményt kezeljék a hatóságok – tudta meg a Népszava. A lap szerint a lerakatok zömét jellemzően a vállalkozók által lerakott építési bontott anyag, illetve lom teszi ki, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy lakossági hulladék kerül a közterületekre.

Sajnos nehéz minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy az illető valóban tiltott helyen rakott le hulladékot. Hiába készül kép az elkövetőkről, sokszor arra hivatkoznak, hogy a felvételen ő nem lerakja, hanem éppen összeszedi a szemetet. A rendőrség ilyen esetben nem tud mit kezdeni az üggyel. De az esetlegesen kiszabott büntetések is hatástalanok maradtak. Ezért a szakmai egyeztetést már megkezdték a civil szervezetekkel.

Remélhetőleg az illegális szemétlerakás bűncselekménnyé minősítése eltántorítja majd a szemetelőket. De jó lenne, ha nem a kormánytól és a törvényektől kellene azt várni, hogy rávegyék az embereket arra, hogy ne szemeteljenek, hanem igény lenne arra, hogy tiszta környezetben éljünk. Persze ezért tenni is kell.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére