Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Közelít a 400-hoz a tasmán partoknál elpusztult delfinek száma

888.hu

2020.09.23. 10:36

A sekély víz számukra egyenlő a halállal.

Már mintegy 380 gömbölyűfejű delfin pusztult el Tasmania partjainál, ahol hétfő óta nagyjából 470 a sekély vízben megrekedt állatot találtak – közölte az MTI a dpa német hírügynökség tudósítására hivatkozva.

Mint ismert, hétfőn körülbelül 270 delfin esett csapdába Macquarie Harbour sekély vizének homokpadjai között. Később egy második, nagyjából 200 fős csoportot is találtak helikopteres felderítők, nagyjából tíz kilométerre az eredeti helyszíntől, ezek az állatok azonban már elpusztultak.

A hétfő óta folyó kiterjedt mentőakció résztvevői igyekeznek, hogy a még élő állatokat kimentsék a sekély vízből. Eddig 50-et sikerült, és mintegy 30 lehet még életben – mondta szerdán újságíróknak Nic Deka, a tasmaniai vadvédelmi szolgálat munkatársa.

„Nagyon elkeserítő, hogy nőtt az elpusztult delfinek száma, de reméljük, sikerül több állatot a nyílt vizekre terelnünk” – idézte Nic Dekát a BBC News.

Gömbölyűfejű delfinek vetődtek partra Tasmaniánál | Fotó: BBC

A gömbölyűfejű delfinek akár hét méter hosszúak is lehetnek, egy kifejlett állat súlya elérheti a három tonnát. Visszaterelésük a mély vízbe bonyolult, nehéz feladat, megpróbálják őket kifelé tolni, ponyvákkal és pontonokkal segítenek nekik kijutni. Közben a megrekedt állatok testét igyekeznek egyenesen tartani, hogy ne veszítsék el tájékozódóképességüket.

Még nem tudni, mi vonzotta az állatokat a sekély vízbe, de tudósok szerint a gömbölyűfejű delfinek között különösen erősek a társas kötődések. Ez a faj a leggyakrabban partra vetődők közé tartozik.

Az Ausztrál Antarktiszi Hivatal valószínűsíti, hogy ez a legnagyobb számú csoport, amely valaha fennakadt az ausztrál partoknál. A legnagyobb ilyen tasmaniai esemény 1935-ben történt, akkor 294 delfin esett csapdába. Utoljára 2009-ben sodródtak tömegesen a parti vizekre, akkor mintegy 200 gömbölyűfejű delfint számoltak meg.

A mentésben negyven tudós, húsz rendőr, több helyi halász és számos önkéntes vesz részt. Egyelőre azokra az állatokra koncentrálnak, amelyeknek a legjobbak az esélyeik a menekülésre, számos példányt ugyanis meg sem tudnak közelíteni a csónakokkal.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére